RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чехія відмовить в підтримці українським чоловікам-ухилянтам: що їм загрожує

В Чехії висловили свою позицію стосовно повернення українських військовозобов’язаних чоловіків, для яких обмежили можливості отримання консульських послуг за кордоном – Чехія не має для цього правових підстав. Лише у випадку протермінованого паспорта на українських чоловіків чекає штраф та ймовірна депортація.

Про це повідомляє "Novinky.cz".

Читайте також: Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Представниця Міністерства внутрішніх справ Хана Мала зауважила, що в Чехії перебуває приблизно 94 643 чоловіки призовного віку:

"У Чеській Республіці перебуває 94 643 чоловіки у віці від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні".

У повідомленні також згадується те, як інші представники держав, зокрема Польщі та Литви, вже відреагували на ситуацію стосовно військовозобов’язаних чоловіків за кордоном. З огляду на обмеження консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський вказав наступне:

"Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку з України. Чехія давно підтримує українських біженців, і ми вітаємо їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути законного обов'язку призову до армії".

Додається також думка експертки з міжнародного права з юридичного факультету Карлового університету. Вера Гонускова наголошує – "можливості держави обмежені":

"Чеська держава не має для цього законних підстав. Вона не може забрати у когось тимчасовий захист тільки тому, що так вирішила",

Вона бачить лише такий теоретичний вихід із ситуації: Україна надсилає повістку чоловікам за кордоном, а людина його не виконує. Відтак тоді Україна, на думку експертки, могла б притягнути такого громадянина до кримінальної відповідальності та вимагати його екстрадиції з-за кордону.

Стосовно обмеження консульських послуг за кордоном та видачу паспортів – це також може бути одним зі шляхів, адже кожен українець у Чехії, як вказує речник Управління поліції у справах іноземців Йозеф Урбан, повинен мати дійсний проїзний документ, де вказано про тимчасовий захист, інакше – штраф та ймовірна депортація:

"Кожен українець, який має тимчасовий захист в нашій країні, зобов'язаний пред'явити дійсний проїзний документ, де вказано про тимчасовий захист. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф до п'яти тисяч крон і можливість адміністративної процедури депортації".

Варто також наголосити, що термін дії для паспортів встановлено на рівні десяти років. З огляду на це не варто очікувати, що найближчим часом Чехія депортує велику кількість військовозобов’язаних чоловіків назад до України.

Нагадаємо, раніше Литва виступила за повернення в Україну чоловіків призовного віку.

  • Вас також може зацікавити:

Примусове повернення чоловіків з-за кордону: в уряді зробили нову заяву

Мобілізація в Україні: в Естонії відповіли, чи висилатимуть українських чоловіків

Повернення військовозобов'язаних чоловіків до України: Польща зробила гучну заяву

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.