RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Примусове повернення чоловіків з-за кордону: в уряді зробили нову заяву

Рішення стосовно припинення надання консульських послуг військовозобов’язаним чоловікам за кордоном не передбачає примусове повернення чоловіків призовного віку в Україну.

Про це в інтерв'ю DW розповіла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Читайте також: Литва виступила за повернення в Україну чоловіків призовного віку

На питання про припинення надання консульських послуг за кордоном Стефанішина вказала: Україна не збирається примусово повертати військовозобов’язаних чоловіків призовного віку з-за кордону.

Крім того, Стефанішина наголосила, що надання персональних даних представникам ТЦК та СП не дорівнює автоматичній мобілізації на фронт – він скоріше спрямований, як коментує віцепрем'єрка, на визначення та загальне розуміння потенціалу мобілізації:

"Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації — облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення".

Крім цього, Стефанішина згадала, що у травні Україну має відвідати єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілва Йоганссон, мета візиту – обговорення з українськими представниками питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном. Адже річ у тім, що в ЄС чинний механізм тимчасового захисту залишатиметься чинним до березня 2025 року. З огляду на це віцепрем'єрка робить висновки, що примусового повернення не передбачається:

"Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти".

Нагадаємо, раніше в Естонії відповіли, чи висилатимуть українських чоловіків.

  • Вас також може зацікавити:

"Складне питання": в США відповіли, чи допоможуть Україні в поверненні військовозобов’язаних

Чи депортують військовозобов'язаних українців з Німеччини: в Берліні виступили з заявою

Повернення військовозобов'язаних чоловіків до України: Польща зробила гучну заяву

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.