RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Мобілізація в Україні: в Естонії відповіли, чи висилатимуть українських чоловіків

Естонія відреагувала на заборону надання консульських послуг військовозобов’язаним чоловікам призовного віку, що виїхали. Міністерство внутрішніх справ Естонії не має наміру висилати українських чоловіків 18-60 років, що підпадають під мобілізацію, з країни, якщо вони проживають законно та втекли через війну в Україні.

Про це повідомила радниця відділу політики громадянства та міграції МВС Аннелі Вікс, цитує ERR.

Читайте також: "Складне питання": в США відповіли, чи допоможуть Україні в поверненні військовозобов’язаних

Зауважується, що Міністерство внутрішніх справ Естонії не має в планах примусову репатріацію українських військовозобов’язаних чоловіків призовного віку, котрі виїхали з країни та проживають на території Естонії законно.

Радниця відділу політики громадянства та міграції МВС Аннелі Вікс наголосила, що мобілізація стосується безпосередньо держави та громадян, тому в МВС Естонії не має подібних планів щодо українських чоловіків призовного віку:

"Мобілізація - це питання, що стосується держави та її громадян. У Міністерства внутрішніх справ немає плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії і втекли через війну, зокрема громадян України, які належать до цільової групи можливої української мобілізації".

Зауважується, що станом на 26 квітня посвідку на проживання в Естонії на умовах тимчасового захисту отримали 6500 українських чоловіків віком 18-60 років. Загальна кількість військових біженців, що, станом на кінець квітня, отримали посвідку на підставі тимчасового захисту складає близько 31 000 осіб.

Крім того, Аннелі Вікс вказує: за умови, якщо громадяни України призовного віку не зможуть обміняти прострочені паспорти на нові версії в українському посольстві, тоді вони втратять можливість подорожувати, проте це не обмежить можливості подачі заяви на продовження посвідки тимчасового проживання. Адже, нагадаємо, українське законодавство припинило видачу паспортів (зокрема і закордонних) чоловікам віком від 18 до 60 років, що знаходяться за кордоном.

"Однак відсутність чинного проїзного документа не обмежує можливості подачі заяви на отримання або продовження посвідки на тимчасове проживання. Чинний порядок також допускає ідентифікацію або підтвердження особи на підставі інших доказів, – зауважує чиновниця та додає: – Однак іноземець не може звернутися за візою за відсутності дійсного проїзного документа".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Литва виступила за повернення в Україну чоловіків призовного віку.

  • Вас також може зацікавити:

Повернення військовозобов'язаних чоловіків до України: Польща зробила гучну заяву

В ЄС відреагували на обмеження для чоловіків-українців за кордоном

За кордоном тепер не сховатися: в МЗС пояснили резонансне рішення для чоловіків-біженців

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.