RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Як Україні домовитись з Трампом – Портников підказав ключ до консенсусу

Попри різні точки зору на закінчення війни Росії проти Україні в Республіканській партії, кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа можна схилити до більш "проукраїнських" позицій і рішень.

Про це в ефірі на своєму Youtube заявив журналіст Віталій Портников.

На його думку, досягнути консенсусу з Трампом українській владі можна, якщо вона синхронізує позиції з його точкою зору щодо Пекіну як головної загрози для США.

"Факт, що в оточенні Трампа є люди, готові домовлятися з російським президентом Володимиром Путіним, так і люди, які бачать вирішення питання війни саме через силу, через тиск на РФ, говорить про те, що ми не можемо передбачити, яким буде президентство Дональда Трампа, якщо він потрапить до овального кабінету… Важливо, щоб питання війни в Україні було пов'язано з тими пріоритетами зовнішньої політики, які Трамп декларує. Насамперед це бачення Китаю як найбільшої загрози для США. Дональд Трамп вже виступав з цією позицією і досі її не змінив. Конкуренція з Китаєм, протистояння з Пекіном - будуть центральними у його зовнішньополітичній стратегії, якщо він переможе на виборах", - сказав він.

За словами журналіста, наразі для України важливо, щоб Дональд Трамп зі своїми радниками визначився з роллю Росії як проксі-сили Пекіну, і тоді можлива республіканська адміністрація США буде зацікавлена сприяти Україні у розгромі РФ.

"Якщо він (Трамп) погодиться з тим, що Росія, внаслідок своєї війни з Україною, остаточно перетворилася на проксі-силу Китаю і що ідея про те, що Росію можна відірвати від Китаю є швидше ілюзією ніж реальністю, і тоді задачею адміністрації буде послабити вплив Росії, - тоді звичайно перемога України і той "справедливий мир", який Трамп обіцяв Зеленському, стануть реальними цілями і самого президента США, якщо цим президентом буде Дональд Трамп", - підкреслив Віталій Портников.

Як повідомляв "Апостроф", раніше колишній держсекретар США за президентства Дональда Трампа Майк Помпео опублікував план закінчення війни України з Росією, який передбачає значне посилення санкцій проти російського режиму, а також ленд-ліз для України на 500 млрд доларів.