RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

У ПАРЄ ухвалили неприємну для України резолюцію по Росії

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, яка може створити умови для зняття політичних санкцій з делегації Російської Федерації.

Про це повідомляється на сайті Асамблеї.

За відповідне рішення проголосували 90 членів ПАРЄ, проти - 7, утрималися - 16.

Відзначається, що ПАРЄ закликала провести четвертий саміт Ради Європи і "зберегти і надалі зміцнити загальноєвропейський проект в Європі, який серйозно змінився з часу проведення останнього саміту 12 років тому".

При цьому члени Асамблеї закликали країни-члени "гармонізувати правила участі в статутних органах організації". Накладення санкцій на делегацію РФ призупинило її повноваження в Асамблеї, що в результаті не дозволяє їй брати активну участь в роботі ПАРЄ. У той же час, Росія продовжує брати участь в Комітеті міністрів Ради Європи, який повинен був нести головну відповідальність за підготовку до проведення саміту РЄ. Члени Асамблеї вирішили, що ПАРЄ повинна також брати активну участь в підготовці до зазначеного саміту, і тому було запропоновано, щоб обидві ці статутні організації були сумісні щодо країн-учасниць.

Глава української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв на своїй сторінці в Facebook так прокоментував прийняття резолюції.

"У ПАРЄ ухвалили одну неприємну резолюцію, в теорії може відкрити дорогу до змін в регламент, щоб повернути РФ. А може і не відкрити. Пройшла вона тільки тому, що документи з загальними речами в Асамблеї проходять значно легше, ніж з конкретикою", - написав Володимир Ар'єв.

Політик пояснив, що якщо ж делегатам ПАРЄ запропонують затвердити реальну дорожню карту для безапеляційного повернення РФ, то це буде сприйнято абсолютно інакше.

"А РФ поки жодної не виконала. Єдиним механізмом повернення РФ є зміни в регламент. Цілком конкретні зміни, не загальні фрази. І до сих пір про це мова не йшла", - пояснив глава української делегації в ПАРЄ.

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба заявив, що Україна не йде на компроміси в питанні повернення росіян в ПАРЄ

"Вперше про це говорю: два тижні я отримую запитання від посланців - назвіть ціну за повернення Росії в ПАРЄ? Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Ця правка прийнято всупереч опонентам. Суспільство має визначитися: ми стоїмо разом стіною за Крим? Тоді готуйтеся до боротьби і давайте боротися разом. Якщо держава і суспільство роз'єднає, нас переможуть. Чи не розганяйте зраду ", - заявив Дмитро Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Раді Європи підготували механізм, який дозволить зняти санкції з Росії і повернути делегацію країни-агресора в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ).