RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Білецький розповів про потужний тиск МВС на полк "Азов"

Екс-командир полку "Азов", нардеп Андрій Білецький передбачає, що українська влада буде намагатися знищити "Азов" так, як були знищені всі інші добровольчі рухи.

Таку точку зору він озвучив в інтерв'ю "Апострофу".

"Санкції, які є в рамках МВС, а ми говоримо виразно про МВС, і які були введені проти "Азова", ніколи не вводилися проти жодного іншого підрозділу. Ми пережили шість перевірок за півроку, причому це проти нормативних правил Національної гвардії України, будь-яке найдрібніше дисциплінарне порушення в полку перетворюється, завдяки військовій прокуратурі, в великі кримінальні справи. Наприклад, в 2016 році була повна заборона на набір особового складу в полк. Якби таке трапилося з іншою бригадою Збройних сил України, то її боєздатність впала б в два рази, що не менше, тому що відбувається постійний відтік. Якщо його не поповнювати майже рік, то це - просто катастрофа", - сказав Білецький.

За його словами, в "Азові" в 2016 році була найнижча зарплата в Національній гвардії.

"Ми вважаємося загоном спецпризначення, а спецназівці отримують спеціальні надбавки. А в "Азові" не тільки не отримували надбавок спецпризначення - у нас в 2016 році була найнижча зарплата в Національній гвардії. Значно нижче, ніж в ЗСУ і Національній гвардії, на рівні 7600 гривень. На той час найпростіша частина отримувала 10 тисяч або, точніше, від 10 до 12", - додав нардеп.

При цьому екс-командир "Азова" вважає, що при сильному президенті бійці "Азова" могли бути справжніми лицарями української армії, але для цього необхідно розташовуватися виключно в першій лінії.

"Воїн не втомлюється тільки в одному випадку - коли він воює. Але наші хлопці воюють під прапорами інших батальйонів або в рядах ВСУ. І за ці два роки на лінії зіткнення загинув не один "азовець". За останні чотири місяці були поранені в боях, якщо мені пам'ять не зраджує, п'ять "азовців", в тому числі був поранений знаменитий львів'янин, хлопець "Тесак", снайпер "Азова" (Ігор Глушко, - "Апостроф"). Він зараз лікується, тому що отримав дуже важке поранення, але збирається знову повертатися в полк. Хлопець був реальним героєм Майдану, одним з таких надійних людей, воював з першого дня. "Азов" - бойовий підрозділ, і головне в бойовому підрозділі - це інтелектуальна підготовка бійця. У тебе можуть бути шикарні бійці, але ти можеш бути незлагодженим підрозділом. Підрозділ - це машина війни. І "Азов" абсолютно підготовлений не тільки в індивідуальному плані бійців і мотивований не тільки в індивідуальному, він підготовлений як військова машина. Але проблема і трагедія "Азова" в тому, що він не заведений як єдиний механізм. Тоді його ефективність була б в 100 разів вище", - зазначив нардеп.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Андрій Білецький: Трохи часу - і ми обов'язково всіх посадимо".