RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Мінімізація податків: стали відомі результати нового розслідування по офшорам Порошенка

Основною метою офшору для компанії Roshen була не передача компанії в "сліпий траст" або продаж, а мінімізація податків.

До такого висновку прийшли журналісти Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP і "Слідство-Інфо", повідомляє Громадське.

У розслідуванні відзначається, що коли юристи президента шукали офшорний острів для Roshen, в листах до колег з острова Мен вони використовували термін tax purposes, який означає "податкові цілі".

За даними журналістів, корпорацією продовжує володіти нідерландська компанія.

Німецька газета "Зюддойче Цайтунг" отримала і передала документи, за якими в червні 2014 року юристи з української фірми "Авеллум", яка представляє інтереси Порошенка, написали юристам з фірми "Еплбай" з острова Мен лист.

За словами юриста Богдана Боровика, компанія в Нідерландах швидше за все існує для захисту інвестицій.

"Тобто якщо завтра якісь державні органи відберуть незаконно бізнес у цієї компанії, ця компанія зможе себе захистити, пішовши в суд через існування спеціальної угоди між Нідерландами та Україною щодо захисту іноземних інвестицій. Тобто мета цієї компанії – захист інвестицій. Якщо бенефіціар завтра перестане бути при владі, нова влада забере – він судиться. Оці дві компанії зазвичай використовують через податки. Податки тому що у них є ліберальне законодавство щодо оподаткування. Наприклад, тут сплачується зазвичай 0% на доходи компанії. Тобто якщо ця компанія продасть кіпрську компанію з усім тим, що знизу, якомусь інвестору, вона отримає чималі гроші від продажу", - пояснив він.

Також юрист зазначив, що судячи з тексту листа, продаж корпорації не був основною метою. Також там немає слова про передачу корпорації у траст, про що говорив сам президент.

За словами журналістів, вони зверталися до юристів Порошенка з проханням прокоментувати лист до юристів з острова Мен. У відповідь ті заявили, що реструктурували Roshen так, щоб всі податки платилися в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", в декларації Порошенка виявили визнання того, що скандальний офшор на Британських Віргінських островах він зареєстрував, щоб продати свою фабрику Рошен.