RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Кому Путін може віддати полонених українських моряків: названі прізвища

Експерти розповіли, коли і кому можуть бути повернуті полонені в Росії українські моряки.

Про це повідомляє "Апостроф".

"Українські моряки можуть бути повернуті ближче до парламентських виборів, наприклад, Віктору Медведчуку, - зазначає український журналіст, акредитований в РФ Роман Цимбалюк. - На своєму прекрасному літаку він поверне три екіпажі наших кораблів і тим самим покаже, що саме у нього є ключі від дверей в Кремль, і таким чином можливо припинити війну. Розрахунок на те, щоб проросійська політична сила, яку просуває Медведчук в парламент, отримала максимальну кількість голосів і, як результат, вплив на всю країну зсередини".

Подібний варіант прогнозує і захисник українських моряків Микола Полозов.

"З огляду на те, що до Верховної Ради балотуватимуться і проросійські сили, в тому числі і рух Віктора Медведчука, а також враховуючи, що людину Медведчука фактично запустили в СІЗО (12 лютого поранених моряків в СІЗО "Лефортово" відвідала віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова, - "Апостроф"), не виключаю, що в Кремлі готують якісь дії політичного характеру з використанням військовополонених і з прицілом на вибори до Верховної Ради. Тут можуть бути різні варіанти. Наприклад, дадуть комусь із опозиційних діячів до української влади кілька моряків і скажуть: "Ось, дивіться, вони змогли повернути моряків додому, а влада - ні", - сказав Полозов.

Втім, на думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевича, далеко не факт, що Кремль відпустить моряків через посередництво саме Медведчука. Все буде залежати від того, кому Москва захоче наростити рейтинги.

"Одного або двох моряків теоретично можуть відпустити перед парламентськими виборами для того, щоб послабити або посилити позиції певних політичних партій. І це не обов'язково може бути Медведчук. Варіантів гри дуже багато. Наприклад, може бути обмін полоненими з новим або старим президентом, в тому числі, з Порошенком. Тоді новообраний президент говорить, що він показав Росії кузькіну мати і нарешті домовився, і йому аплодує вся країна. Це може зробити той же Вілкул, який потім скаже, що ми більш патріотичні, ніж Медведчук, ми домоглися звільнення. Існує навіть варіант, що Росія вважатиме за потрібне посилити праве крило майбутньої ВР", - пояснив Тишкевич.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "Небезпечний "актив": чому українські моряки стали для Путіна проблемою".