RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Блогер розкрила подробиці про зустріч директора НАБУ Ситника з членом команди Зеленського

Блогер розповіла про можливе закриття НАБУ справи проти Зеленського

В ході зустрічі директора НАБУ Артема Ситника з активістом Віталієм Шабуніним та адвокатом Ігоря Коломойського, членом команди кандидата в президенти Володимира Зеленського Андрієм Богданом обговорювалося питання закриття кримінального провадження з приводу порушення закону при фінансуванні з бюджету зйомок фільму, який був знятий кінокомпанією Зеленського.

Про це заявила блогер Ірина Лісняк.

"Що могло бути предметом зустрічі, чи обговорювалися на ній справи, пов'язані з "Приватбанком" і майбутніми президентськими виборами, а також які питання на зустрічі піднімалися, Ситник і Богдан не коментували. Про це докладно розповідається в передачі "Наші Гроші". Але відомо, яке питання на цій зустрічі мало обговорюватися точно. Це питання закриття кримінального провадження, розпочатого НАБУ після звернення громадських активістів з приводу порушення Закону при фінансуванні за рахунок бюджетних коштів зйомок фільму "Я, ти, він, вона", який був знятий кінокомпанією ТОВ "Кіноквартал", єдиним засновником якої є Зеленський" - повідомила вона.

Блогер нагадала, що фільм cтав одним з переможців 10-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Кошторис фільму склав 36,9 млн грн, з яких половину профінансувало Держкіно.

В ході прес-конференції на прем'єрі Володимир Зеленський запевнив журналістів, що "спочатку сценарій фільму був написаний саме українською мовою" і тільки "пізніше його довелося перевести на російську через литовську акторку Агне Грудите, що не володіла українською". При цьому за ніч перед зйомками, Грудите відмовилася від участі у фільмі і на її роль взяли українську актрису Настю Коротку, але "підлаштуватися під українську мову знімальна група так і не змогла, тому за основу взяли сценарій російською мовою".

"Дивує одне. Закон дає визначення поняття «національний фільм» як створеного суб'єктами кінематографії фільму, виробництво якого повністю або частково здійснено в Україні, основна (базова) версія мовної частини звукового ряду якого створена українською або кримськотатарською мовою. За рішенням Ради щодо державної підтримки кінематографії на підставі звернення суб'єкта кінематографії, якщо це виправдано художнім, творчим задумом авторів фільму, в основній версії національного фільму можуть використовуватися інші мови в обсязі, який не вище 10% загальної тривалості всіх реплік учасників фільму. Під час демонстрації національного фільму в Україні такі репліки повинні бути дубльовані або мати субтитр українською мовою" - підкреслила вона.

Разом з тим, фільм кінокомпанії Зеленського "Я, ти, він, вона" був повністю знятий російською мовою (певно для показу на території країни-агресора) і тільки потім стрічку продублювали українською мовою, на що були витрачені додаткові кошти. Тому укладення договору про надання держпідтримки такому фільму, на думку активістів, містить ознаки злочину «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою" - зазначає Лісняк.

В кінці січня 2019 року відразу кілька громадських організацій - ГО "Об'єднання ветеранів батальйону "Азов", ГО "Спілка добровольців", ГО "Український самозахист", ГО "Рада активістів Майдану" - звернулися в поліцію із заявами про вчинення злочину під час бюджетного фінансування зйомок фільму "Я, ти, він, вона" кінокомпанією Володимира Зеленського ТОВ "Кіноквартал".