RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Глава ПЦУ відреагував на гучні звинувачення і вимоги Філарета

Митрополит Епіфаній відповів на критику почесного патріарха Православної церкви України, колишнього предстоятеля православної церкви Київського патріархату Філарета.

Коментар митрополит дав виданню ВВС.

Так, журналісти поставили запитання митрополиту щодо критики Філарета моделі управління церквою.

"Я як предстоятель самостійно, тобто одноосібно, можу приймати не всі рішення. Тому 15 грудня на Об'єднавчому соборі ми заклали іншу модель керівництва церквою. Я одноосібно як предстоятель не маю права змінювати статут, не маю права порушувати канонічний порядок. Існує думка, що можливо одноосібно керувати церквою, але ми хочемо бути відкритою, демократичною церквою, яка керується синодом, архієрейським собором і помісним собором ... Не можна одноосібно приймати рішення, тим більше, коли це всупереч уставу, Томосу, рішенням собору", - пояснив митрополит.

Також Епіфаній прокоментував заяви свого опонента щодо його "підконтрольності Константинополю".

"Я не керуюся вказівками або влади Константинополя. Ніхто не має права втручатися в наші внутрішні справи - ні держава, ні інша помісна православна церква, навіть Вселенський патріарх. Але звертатися до нього за порадами або поясненнями певних моментів, що стосуються Томосу або статуту, ми маємо право", - зазначив він.

Підводячи підсумок глава Православної Церкви України зазначив, що позиція Філарета багато в чому обумовлена його консерватизмом, але при цьому в духовному житті України також настав період реформ, тому церкві доведеться відійти від старих підвалин.

"Після обрання я багато говорив про необхідність реформування і відходу від старих радянських традицій, але це не було сприйнято ним як нормальне явище. Тільки було бажання повернути стару систему управління. Було прагнення не мінятися і все тримати тільки в підкоренні волі однієї людини. А у мене інше бачення - ми повинні керуватися не страхом перед покаранням, а серед нас повинна панувати любов і взаємоповага. Таке моє бачення розвитку церкви, і тому повертатися до старої системи ми не маємо права. Якщо ми будемо повертатися до старого, то це буде порушення статуту і Томосу, в якому ясно прописані норми управління церквою", - підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти відзначили, що конфлікт між почесним патріархом Православної церкви України Філаретом та її главою митрополитом Епіфанієм пояснюється невдоволенням статусом, який був наданий українській церкві в рамках Томосу.