RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Сенченко розповів про механізм юридичного тиску на Росію об'єднання "Сила права"

Дипломатичний і юридичний тиск на Росію, арешт активів країни-агресора є ефективними кроками для перемоги над агресором, і об'єднання "Сила права" планує рухатися в цьому напрямку.

Про це розповів в інтерв'ю "Укрінформу" Андрій Сенченко, лідер виборчого об'єднання "Сила права".

"Ми пропонуємо суспільству просту і ефективну стратегію перемоги в цій війні, і для цього не потрібно йти на божевільні жертви і гнати танкові колони в Крим і Донбас. Потрібно тиснути на країну-агресора не тільки військовими методами, але і дипломатично, економічно, юридично, інформаційно. Ні попередня, ні нинішня влада поки що не звертають уваги на наші ідеї, але ми, напевно, єдині, у кого є реальні результати юридичної боротьби з РФ. Вже зараз заарештовано російських активів на загальну суму 3,5 мільярда доларів", - повідомив він.

Фото: ІА "Укрінформ"

Політик пояснив, що кожен український громадянин, який постраждав від російської збройної агресії, від окупації частини країни, має право на компенсацію за завдану шкоду. Активісти "Сили права" допомагають постраждалим українськими громадянами боротися юридично проти держави-агресора.

"Держава в цьому напрямку нічого не зробила ... Навіть не провела інвентаризацію шкоди, заподіяної українцям. Якщо ви зайдете на сайт нашого громадського об'єднання, то побачите там більше 1000 судових рішень з питань збитків, заподіяних українцям в результаті російської агресії. Для того, щоб вся ця діяльність була більш успішною, для того, щоб люди швидше отримали компенсацію, потрібно багато чого змінювати в українській владі", - пояснив Сенченко участь"Сили права"в парламентських виборах.

Політик розповів, що стратегія юридичного настання на окупанта була розроблена ще в 2014 році - пізніше, волонтерська діяльність переросла в громадське об'єднання.

"Ми працюємо з постраждалими громадянами, допомагаємо зібрати всі необхідні документи для того, щоб підготувати позови проти держави-агресора. У нас працюють 200 професійних юристів. До речі, послуги безкоштовні. Ми змогли дотиснути українських парламентаріїв, щоб вони внесли зміни в закон, і звільнили таких громадян від сплати судового збору. А тепер ми створили партію ... спираємося на волонтерську мережу, яка працювала в громадському об'єднанні "Сила права". Коли наша партія зайде в парламент, ми будемо знати, що робити – юридичні механізми тиску на РФ давно відпрацьовані ... При цьому українські політики не повинні забувати про загрозу проросійських сил на політичному та інформаційному фронтах", - пояснює Сенченко.

"Сила права" показала діючий механізм. З останніх прикладів - Солом'янський районний суд Києва постановив стягнути з Росії понад один мільйон гривень на користь журналістки Анни Андрієвської. Позов Андрієвська подала в суд саме за програмою об'єднання "Сила права". Не потрібно чекати, що РФ визнає рішення українського суду - Україна має багато угод про взаємодію у сфері правосуддя з більшістю країн світу. Рішення українського суду може бути виконане на території країн, з якими є такі угоди. Може бути арештоване будь-яке майно, що належить російським державним компаніям", - пояснює Сенченко.

Фото: ІА "Укрінформ"

Сенченко, до недавнього часу - один з головних соратників Тимошенко, фахівець з оборонної тематики, позиціонувався як кандидат на міністра оборони від "Батьківщини". Нещодавно заявив про вихід з партії і створення власного виборчого об'єднання - "Сила права".

Раніше стало відомо про те, що "Сила права" Андрія Сенченка об'єдналася на парламентських виборах з громадським рухом "Спільна справа", який очолює Олександр Данилюк. Мета виборчого об'єднання - формування коаліції в майбутній Верховній Раді навколо 5 принципів, серед яких неприпустимість капітуляції і російського реваншу, які готуються з метою зняти з РФ відповідальність за агресію.