RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У Раді ініціюють скасування "формули Геруса", яка дозволила імпорт електроенергії з РФ

Група депутатів фракції "Європейська солідарність" зареєструвала законопроект про скасування "поправки Геруса", яка дозволила імпорт електроенергії з Росії для підприємств бізнесмена Ігоря Коломойського за двосторонніми договорами. Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про ринок електроенергії" зареєстрований на офіційному порталі Верховної Ради (реєстр. №2236).

Законопроектом пропонується повернути до Закону України "Про ринок електричної енергії" пункт про те, що "весь обсяг електричної енергії, що імпортується з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, продається виключно на ринку "на добу вперед" і балансуючому ринку".

У пояснювальній записці автори законопроекту зазначають, що прийнятою 18 вересня Законом України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" ця норма була помилково виключена, що поставило під загрозу енергетичну безпеку України.

"Таке рішення відкрило широкі можливості для імпорту електроенергії з країни, яка визнана країною-агресором, а значить завдає шкоди національній безпеці. Зазначена норма (частина 8 статті 67 Закону України "Про ринок електричної енергії") гарантувала енергетичну безпеку України, адже до держав, які не є сторонами енергетичного Співтовариства, відносяться, наприклад, РФ і Білорусь. Відповідно, на даний момент існує необхідність забезпечення в тому числі енергетичної безпеки України шляхом відновлення дії норми, яка забороняла б імпорт електричної енергії з держав, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, за межами універсальних, встановлених законом, правил функціонування енергоринку "на добу вперед" і балансуючого ринку", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус з порушенням регламенту пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

З 1 жовтня здійснюється поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Більшість енергоекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та переконані, що Росія буде використовувати його для політичного тиску на Київ. 4 жовтня на сайті президента була зареєстрована петиція про заборону імпорту електроенергії з Росії.