RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Новинський розповів про наслідки підвищення податків для металургів

У разі прийняття законопроекту про підвищення рентних платежів на видобуток залізної руди в Україні держбюджет може не отримати очікуваних додаткових доходів.

Про це заявив народний депутат Вадим Новинський, коментуючи законопроект №1210-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві", яким, зокрема пропонується підвищити податкове навантаження для підприємств гірничовидобувної галузі більш, ніж в 4 рази.

Як зазначив народний депутат, згідно з розрахунками профільних асоціацій, прийняття законопроекту замість очікуваних надходжень для держбюджету може призвести до зворотного ефекту.

"За розрахунками асоціацій "Укрметалургпром" і "Укррудпром", на держбюджеті така ініціатива може позначитися виключно негативно. Держава не отримає очікуваного ефекту, а податки, які виплачуються галуззю, будуть тільки знижені. Тому що в разі впровадження законопроекту в тому вигляді, постачання залізної руди з України в Європу стануть нерентабельними - нижче собівартості, і можуть бути припинені. А це обсяги близько 10 мільйонів тонн залізної руди на рік", - пояснив парламентарій.

За його словами, прийняття законопроекту може безпосередньо позначитися не тільки на економічній, а й соціальної ситуації в країні.

"Якщо ці новели будуть проголосовані, будуть знижені обсяги виробництва, і як наслідок цього будуть скорочуватися робочі місця. На окремих підприємствах гірничо-збагачувального комплексу, у яких собівартість видобутку досить висока, є небезпека того, що вони на час будуть закриті. Відповідно, 5 -7 тисяч співробітників можуть залишитися без роботи. Ось які соціальні наслідки цього непродуманого і шкідливого для економіки кроку. Держава сама вбиває конкуренцію, ніде в світі такого немає, що нам хочуть запропонувати", - додав Вадим Новинський.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Володимир Зеленський прокоментував внесений в Раду законопроект №1210, згідно з яким в Україні різко підвищуються рентні ставки на видобуток руди. Глава держави зазначив, що не знайомий з подібною ініціативою, але пообіцяв розібратися в ситуації.