RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Влада відмовляється від пошуку компромісу з інвесторами щодо "зеленого" тарифу через Геруса - Кучеренко

Українська влада відмовляється йти на компроміс з інвесторами щодо "зеленого" тарифу, узгоджений законопроект 2543 був провалений комітетом ВР з енергетики, який очолює Андрій Герус.

Про це написав народний депутат, перший заступник комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко в Facebook за підсумками зустрічі депутатів з Директором Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янезом Копачем.

"Звертаю увагу на неготовність йти на компроміс з інвесторами у ВДЕ. Компромісний законопроект щодо зниження "зеленого" тарифу 2543 був провалений комітетом, а Міністерство і Регулятор пропонують проекти, які передбачають нецивілізований ретроспективний перегляд тарифів, націоналізацію об'єктів інвесторів та інші ініціативи, оцінку яких ми дуже чекаємо від вас, як європейців", - написав Кучеренко.

Він закликав представників енергоспівтовариства зайняти жорстку позицію стосовно оцінки реалізації українською владою енергореформи, та наголосив на необхідності спілкування з європейськими колегами у широкому форматі, оскільки винесення рішень енергетичного комітету ВР монополізовано його головою Андрієм Герусом.

"Просимо енергоспівтовариство проявити більш жорстку позицію по відношенню до завершення курсу реформи енергоринку, його лібералізації і руху до інтеграції в європейський ринок. А також просимо, щоб увесь комітет мав можливість взаємодії з Енергоспівтовариством. Так як його повістка повністю монополізована однією людиною. Хочемо чути вашу позиції більш широко, і хочемо, щоб ви чули позицію всього комітету з принципових питань", - написав Кучеренко.

6 грудня у Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики" (№2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу. За словами одного зі співавторів законопроекту, народного депутата Лесі Василенко, проект дозволить державі дотриматись зобов’язань перед інвесторами і зменшити навантаження через виплати за "зеленим" тарифом на ринку енергетики. На засіданні Комітету ВР з питань енергетики 13 грудня законопроект не знайшов підтримки – підтримали його 8 з 17 членів комітету. Проти голосували члени комітету від фракції "Слуга народу" на чолі з головою комітету Герусом.

В оприлюдненому 12 грудня листі на ім'я міністра енергетики Олексія Оржеля і голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса, посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали до необхідності досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів заради збереження інвестпривабливості України і продовження розвитку відновлюваних джерел енергії.