RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Рада відправила Рябошапку у відставку: відео та всі подробиці

У четвер, 5 березня, Верховна Рада України зібралася на позачергове засідання, в ході якого проголосувала за відставку Руслана Рябошапки з посади Генерального прокурора.

"Апостроф" вів трансляцію засідання в онлайн режимі.

Відео із залу парламенту транслювалося на YouTube.

19:48 Нардепи висловили недовіру Рябошапці. "За" проголосували 263 нардепів.

19:36 Нардеп з фракції "Голос" Ярослав Юрчишин сказав, що партія не буде голосувати за відставку Рябошапки: "Не будемо голосувати проти завершення реформи прокуратури". При цьому нардеп заявив, що наступний прокурор буде "проросійським".

19:16 Рябошапка: "Я не був нічиїм слугою. Я був і є незалежним".

Генпрокурор заявив, що провів реформу прокуратури, яка пройшла наймасовіше очищення в історії України.

Рябошапка заперечує, що якісь справи втрачені, а своє звільнення пов'язує з помстою за спробу навести порядок в країні.

Після промови Рябошапка покинув зал засідання.

19:09 Спікер Європейського Союзу з питань закордонних справ і питань безпеки Пітер Стано заявив, що політичне втручання в діяльність антикорупційних та правоохоронних органів в Україні неприпустиме.

"ЄС спостерігає істотний прогрес в реформуванні Офісу генерального прокурора і безперервний список розслідувань Національного антикорупційного бюро України, включаючи і таке необхідне розслідування авторів шахрайства на $5 млрд в ПриватБанку", - йдеться в заяві.

Євросоюз спостерігає за "можливою зміною керівників в Офісі генпрокурора і в НАБУ".

"Незалежність і свобода від зайвого політичного втручання в діяльність антикорупційних та правоохоронних органів залишаються вирішальними. Будь-які інституційні зміни мають повністю цьому відповідати", - сказано в заяві спікера ЄС.

18:40 У залі засідань зареєструвалися 311 народних депутатів. Участь у позачерговому засіданні бере сам генпрокурор Руслан Рябошапка.

Пропозицію про розгляд постанови про висловлення недовіри Рябошапці ініціювали 158 нардепів. За включення питання до порядку денного проголосували 279 депутатів.

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила, що у разі звільнення Рябошапки, відповідно до процедури, одночасне призначення нового генпрокурора неможливе. Вона допустила при цьому, що для призначення нового генпрокурора може бути скликане ще одне позачергове засідання парламенту.

18:16 Заступник голови "Слуги народу" в Раді Олександр Корнієнко заявив, що фракція розглядає тільки одну кандидатуру на пост генпрокурора - Сергія Іонушаса.

18:10 Зеленський вважає, що Рябошапка не показав необхідний результат.

"Нехай депутати голосують, як хочуть, але моя особиста думка дуже проста: немає результату - не повинен займати місце. З якими б хорошими побажаннями, очима, кроками і відкритим серцем ти не був. Якщо немає результату - до побачення", - зазначив президент .

Раніше керівник парламентської фракції "Слуга народу" в українському парламенті Давид Арахамія анонсував чергову гучну відставку в Раді. За його словами, під час засідання Ради 5 березня буде звільнено генерального прокурора Руслана Рябошапку.

Як повідомляв Апостроф, в середу, 4 березня, Верховна Рада України провела позачергове засідання, в ході якого перезавантажила Кабінет міністрів. Прем'єр-міністра Олексія Гончарука відправили у відставку, на його посаду призначили Дениса Шмигаля.