RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Генпрокурор завела справу проти Порошенка: у чому його підозрюють

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова відкрила справу щодо можливих протиправних дій екс-президента Петра Порошенка через призначення суддів реформованого Верховного суду.

Про це повідомляє BBC.

Відомості про це до Єдиного реєстру досудових рішень генпрокурор внесла 6 квітня. Йдеться про можливі неправомірні дії при виданні указів від 10.11.2017 № 357/2017 та від 07.05.2019 № 195/2019 "Про призначення суддів Верховного Суду".

Цими указами тоді ще президент Петро Порошенко призначив нових суддів Верховного суду після реформи і набрання нових служителів Феміди на відкритому конкурсі.

Про відкриття справи проти Порошенка до генпрокурора звернулися працівники Верховного Суду України, який реформували в 2017 році. На їхню думку, підстави для видання указів президента і призначення суддів не відповідають нормам Конституції та закону "Про судоустрій і статус суддів".

Також в зверненні працівники Верховного Суду України вказали, що були незаконно позбавлені права на працю та її оплату в зв'язку з "так званою ліквідацією ВСУ".

Ці дії прокуратура кваліфікувала за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

7 квітня 2020 року проведення досудового розслідування в п'яти кримінальних виробництвах за вказаними фактами доручено слідчим центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюють прокурори Офісу генерального прокурора.

Показово, що Ірина Венедиктова брала участь в конкурсі на зайняття посади судді в реформованому Верховному суді, однак не набрала достатньо балів.

Як повідомляв "Апостроф", 25 січня екс-президент України Петро Порошенко приїхав на допит в Державне бюро розслідувань (ДБР).