RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Один режим змінився іншим: на Заході жорстко висловилися про Росію і її версію історії

Президенти Литви, Латвії та Естонії засудили тоталітарний радянський режим і спроби Росії фальсифікувати історію, пов'язану з Другою світовою війною.

Про це повідомляють лідери країн Балтії в своїй заяві, яку опубліковано, зокрема, на офіційному сайті президента Естонії.

З нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі глави трьох країн (президент Литви Гітанас Наусед, глава Латвії Егілс Левітс і лідер Естонії Керсті Кальюлайд) висловили повагу пам'яті жертв війни та закликали протистояти спробам переписати історію.

Вони в своїй заяві прямо не говорили про Росію, однак з їх промови виходить, що вони мають на увазі РФ. Це можна пояснити, з огляду на минулі конфлікти країн з Москвою через питання Другої світової війни.

"Трагічні уроки минулого забувати не можна. Ми підкреслюємо важливість правди і достовірності. Спотворення історичних подій Другої світової війни і розчленування Європи послідувало за нею, є сумною спробою фальсифікувати історію і поставити під сумнів саму основу сучасного міжнародного правопорядку", - йдеться в заяві.

Лідери нагадали, що для народів Центральної та Східної Європи закінчення Другої світової війни, на жаль, не означало наступ свободи.

"Замість цього на зміну одному тоталітарному режиму прийшов інший, коли держави Балтії були силою приєднані до Радянського Союзу", - заявили президенти країн Балтії.

Вони відзначили, що рішуче відкидають ідею сфер впливу.

"Обов'язковою умовою міжнародної безпеки є незмінна прихильність дотриманню міжнародного права і визнаних норм, а також безумовна повага територіальної цілісності всіх суверенних держав і їх права вибирати свої власні заходи безпеки і вступати в союзи і об'єднання", - підкреслили глави країн.

Як повідомляв "Апостроф", Держдума Росії прийняла закон про перенесення дня закінчення Другої світової війни в 1945 році з 2 на 3 вересня.