RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Рівні умови на ринку: стало відомо про позитивний ефект аграрного проекту 3131

Депутати "Слуги народу" зареєстрували законопроект №3131, яким пропонується внести зміни у податкове законодавство щодо детінізації виробництва сільгосппродукції.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": Вийти з тіні: що дасть Україні мінімальне оподаткування земель.

Як зазначають депутати, у прихованій оренді знаходиться близько 12 з 30 млн га ріллі, з кожного гектара державі має йти 1500 грн податків. Втрати бюджету оцінюються в 10-22 млрд грн на рік.

Документ пропонує ввести мінімальне податкове зобов'язання на гектар, при цьому не передбачає збільшення податкового навантаження, а створює рівні умови для всіх суб'єктів ринку: власників, користувачів та орендарів. Закон встановлює податкове зобов'язання на рівні 5% від нормативної оцінки землі (1400 - 1600 грн з га).

"Кожен гектар приносить певну суму прибутку, і сума податку з гектара не може бути менше, ніж визначена законом. Ми не хочемо вводити нові податки, ми хочемо зробити так, щоб аграрії платили мінімальні діючі", - пояснив співавтор проекту Мар'ян Заблоцький.

Аграрні асоціації говорять про необхідність встановлення мінімального податкового навантаження на гектар. Тваринницькі господарства платять від 2500 до 6000 грн податків з гектара, а їх конкуренти з "тіні" - не платять. Зареєстровані фермери не витримують конкуренції, згортають бізнес, а галузь не виходить з піке.

Як очікується, в разі прийняття законопроект №3131 принесе державі від 6-22 млрд грн податків щорічно, що еквівалентно будівництву 100 шкіл, 263 дитячих садків або ремонту 800 км сільських доріг.

Більшість експертів згодні, що запропоновані кроки допоможуть вивести земельні відносини з "тіні" і вказують, що документ не є оптимальним. Так, доцент Київської школи економіки Олег Нів'євський вважає, що мінімальний податок на гектар - боротьба з наслідками, а не з причинами "тіні". У відповідь депутати закликають розглядати проект №3131 не як панацею, а як одну зі складових реформи, яка врівноважить положення гравців ринку, створить умови для чесної конкуренції та наповнить місцеві бюджети.