RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Перетягує ковдру на себе: чому Єрмак може повторити долю Богдана

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак в сфері міжнародної діяльності повністю затьмарив людей, відповідальних за зовнішню політику України - главу МЗС, віце-прем'єрів і, до певної міри, навіть самого президента.

"Апостроф" опитав експертів з приводу того, чим така монополізація влади може загрожувати керівнику президентської канцелярії.

Політолог і оглядач Олексій Арестович вважає, що між президентом Зеленським і нинішнім главою його офісу простежуються відносини "продюсер-виконавець", до того ж існує психологічний момент - великий Єрмак затіняє і захищає маленького Зеленського.

"Звичайно, приклад Богдана показав, що Зеленський все ж спостерігає за розвитком подій, і в разі переходу Єрмаком червоних ліній він цілком може повторити долю свого попередника. Питання лише в тому, де президент провів ці лінії", - зауважив експерт.

Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко підкреслив, що президент Зеленський завжди заявляв, що призначає на відповідальні посади людей, яким довіряє, і свою довіру до пана Єрмаку він неодноразово підтверджував.

"Те, що у зовнішньополітичній активності глава Офісу президента перетягує на себе ковдру - це повністю відповідальність міністра закордонних справ. Коли я очолював МЗС, то не дозволяв подібних речей", - сказав він "Апострофу".

Схожу думку в бесіді з "Апострофом" висловив і Микола Капітоненко, експерт з питань міжнародної політики МЦПД. "Те, що МЗС не вистачає активності, є багато в чому його власною провиною. Протягом багатьох років в міністерстві формувалася традиція дуже інертною політики. Як наслідок, ми отримали роздутий і малоефективний штат, перехопити ініціативу у якого для Офісу президента не стало проблемою", - зауважив він.

Детальніше про те, які ризики несе для України той факт, що важелі впливу на міжнародну політику опинилися в руках Андрія Єрмака, читайте в матеріалі "Апострофа": Без повноважень, але з амбіціями: коли Єрмак підставить Зеленського.