RU  UA

Чому в Україні не вводять локдаун: лікар дав чітке пояснення

Українська влада постійно відкладає введеня локдауну через відсутність міжнародних рекомендацій. Посадовці розуміють, що рішення доведеться ухвалювати самостійно, а потім вони нестимуть за це відповідальність.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив лікар-інфекціоніст Вадим Арістов.

"Фактично, санітарно-епідеміологічна служба була додатковою вертикаллю, як суди, президентська вертикаль, ЗМІ та інше. Це була додаткова вертикаль влади, і її знищили. В принципі в світі, в розвиненому капіталізмі, не дозволяється лікарям мати якусь публічну думку і, тим паче, впливати. У нас найменший лікар якоїсь Жовкви, де в лікарні померли люди, міг зупинити будь-які дії, будь-які потяги з якимись речовинами, зупинити виробництво чи продаж чогось просто за своїм приписом. Якщо він ставить припис, то вся силова система одразу втручається і це зупиняє. Це знищили, і таку функцію через нашу залежність від міжнародних партнерів нам не дають запустити. У нас значний дефіцит бюджету, у нас значні виплати за кредитами. І, на жаль, у нас погана вертикаль керівників охорони здоров’я", - заявив Арістов.

За словами лікаря, українські санепідеміологічні органи будуються за взірцем американських та європейських. Однак нам не надходять вказівки партнерів, оскільки у тих країнах теж великі проблеми.

"Нам будують такі санітарно-епідеміологічні органи, які фактично є таким віддаленим форпостом від CDC американського та європейського. Їхня функція – робити санітарну пропаганду, моніторити дані і передавати їх нагору. Однак ця верхівка – європейська та американська – сама не може владнати ті проблеми, які з’явилися в їхніх країнах. Тому звідти вказівки і не надходять. Чому зараз дуже довго тягнуть з цим локдауном? Немає міжнародних рекомендацій, які б нам спустили за цією вертикаллю і сказали: "робіть так". Уперше доводиться ухвалювати рішення владі, і вони розуміють, що за це доведеться нести відповідальність. Тому вони весь час це відтермінують, і весь інформаційний простір зайнятий опитуваннями – буде чи не буде локдаун. Це просто відвертає увагу від того, що немає фахівців", - наголосив Арістов.