RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Україні можуть почати виробництво САУ Dana-M2, які закуповують у Чехії: фото

В Україні можуть налагодити виробництво чеських самохідних гаубиць Dana-M2 на потужностях вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Про це розповів в інтерв’ю Defense Express заступник міністра оборони України з озброєння Олександр Миронюк.

За словами чиновника, на першому етапі в Україні може бути частово локалізовано виробництво частини озброєння, а у подальшому буде запущено повний цикл виготовлення САУ.

"У разі позитивного рішення з придбання САУ Dana-M2 чеського виробництва, перші зразки можуть бути доставлені до України вже за півроку, - розповів Миронюк. - Міноборони розглядає це питання ширше, ніж просто придбання. Це, по-перше, заміна старих артсистем. По-друге – часткове виробництво на території України. А надалі – повний цикл виробництва на потужностях вітчизняних оборонних підприємств".

У ЗСУ САУ Dana-M2 призначена в якості заміни причепних гармат Д-20, які перебувають на озброєнні у мотопіхотних та механізованих частинах Сухопутних військ ЗСУ, а згодом буде проводитися заміна на артилерійських установок 2С3 "Акація".

"Чеські самохідні артилерійські установки розглядаються для заміни артилерійських систем бригадного рівня", - пояснив Миронюк.

Також заступник міністра оборони пояснив, чому саме Dana-M2 розглядається у якості цієї заміни озброєння.

"По-перше – це єдиний калібр, який є у Збройних Силах. Нам не потрібно закуповувати дорогі боєприпаси, доки ми не вирішили питання з виробництвом 155-мм боєприпасів в України. По-друге, це мобільність. Швидкість колісної Dana-M2 до 100 км/год. В Україні, яка має розвинуту мережу доріг, ми можемо за 10 годин перекидати ці системи в будь-яку точку нашої країни. Якщо ми говоримо про причіпну артилерію, або САУ на гусеничному ходу, то для цього потрібні тягачі та трейлера, які не мають такої швидкості пересування", – сказав Олександр Миронюк.

Додамо, що Міністерство оборони України розглядає можливість придбання 26 самохідних артилерійських установок для потреб Збройних Сил України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше генерал-майор Служби безпеки України, експерт з питань держбезпеки Василь Вовк заявив, що критика на адресу Міністерства оборони через закупівлю для Збройних сил України нових 152-мм самохідних гаубиць Dana М2 останньої модифікації виробництва Чеської Республіки є безпідставною, а в контракті на закупівлю в Чехії 26 гаубиць Dana немає ознак державної зради.