RU  UA

В Україні хочуть ввести податок для Youtube, Google і Facebook: в "Слузі народу" розкрили деталі

У Раді хочуть ввести податок на додану вартість на електронні послуги, які надають українським споживачам компанії-нерезиденти - Youtube, Google, Facebook, Netflix та інші.

Про те, чи позначиться це на українських споживачах електронних послуг, розповіла заступник глави депутатської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

За словами нардепа, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №2634, який пропонує ввести податок на додану вартість у розмірі 20% на електронні послуги, але українцям не варто турбуватися - вони не нестимуть додаткове фінансове навантаження.

"Все, що було безкоштовним, залишиться безкоштовним. Це стосується реєстрації в соцмережах, розміщення постів і таке інше. Але треба розуміти, що є ринок платних послуг і ринок реклами. І тут трохи інша ситуація, бо ці гіганти і так мають непогані прибутки, але податки сплачують в інших країнах - в Дубліні чи в Каліфорнії", - розповіла Кравчук.

Нардеп наголосила, що оподаткування компаній-нерезидентів - поширена практика в багатьох країнах.

"Коли ми спілкувалися з цими великими техногігантами, вони дуже спокійно це сприйняли. ПДВ (податок на додану вартість - "Апостроф") закладений у вартість майже всіх товарів, як, приміром, хліб чи молоко. Медіапродукт - це такий самий товар. Зараз ми ведемо переговори про те, щоб податкове навантаження не позначилося на кінцевому споживачеві", - заявила нардеп.

За словами Кравчук, оподаткування принесе в державний бюджет близько 3 мільярдів гривень щорічно.

"Рекламодавці, які замовляють рекламу в Україні, сплачують податки в бюджет України. Чому тоді не сплачують за таку ж рекламу в бюджет той самий Facebook, Youtube чи Netflix? Коли в Україні проходять вибори, приміром, всі доходи від реклами йдуть в Каліфорнію. Так не повинно бути", - пояснила Кравчук.

Пряма мова Кравчук з 24:20:

Як повідомляв "Апостроф", в "Слузі народу" анонсували нову концепцію інформаційної політики України, метою якої є протидія російській пропаганді.