RU  UA

Це найгірше, що може бути: в Раді назвали винного у зриві вакцинації проти COVID-19

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов не подбав про те, щоб українці могли якомога швидше отримати щеплення від коронавірусу.

Про це сказала в ефірі Апостроф TV член комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Ольга Стефанишина.

"У нас міністр охорони здоров’я — популіст. Усе, що він каже, дуже часто не відповідає дійсності. Ми пам’ятаємо обіцяні вакцини 15 лютого, які ледь-ледь приїхали наприкінці місяця, і то не всі. Уся діяльність міністра охорони здоров’я сьогодні спрямована на те, щоби нічого не робити. Якщо він обіцяв нам у червні-липні минулого року, що Україна однією з перших отримає вакцини, то в результаті ми їх отримали навіть пізніше, ніж деякі африканські країни. Зараз ми пасемо задніх у Європі за темпами вакцинації", - сказала нардеп.

Вона підкреслила, що сьогодні проблема - в ключовому міністрі, який повинен відповідати за координацію всіх цих процесів.

"Конфлікт між міністром охорони здоров’я та міністром фінансів — це для системи охорони здоров'я найгірше, що може бути. Якщо міністр охорони здоров’я не може знайти спільну мову з очільником профільного міністерства, яке відповідає за гроші… Ми бачимо, що тепер пан Степанов — уряд схвалив це минулого тижня — забирає гроші (6,5 млрд) з програми медичних гарантій, яка відповідає за всі медичні послуги, надання доступних ліків громадянам, та віддає їх на вакцини. Він не зміг прокомунікувати з Міністерством фінансів про те, що потрібні додаткові гроші. А додаткові гроші сьогодні на медицину дуже потрібні", - заявила Стефанишина.

Як повідомляв "Апостроф", вранці 23 квітня в Україну доставили більше 367 200 доз вакцини AstraZeneca виробництва Південної Кореї в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Раніше Кабмін оприлюднив Нацплан вакцинації українців від COVID-19.