RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Не допущу ослаблення відповідальності чиновників: Зеленський ветує закон про брехню в деклараціях

Прийнятий Верховною Радою в четвер, 3 червня, законопроект №4651 про відновлення позбавлення волі за брехню в деклараціях чиновників не буде підписано президентом України Володимиром Зеленським.

Про наміри глави держави ветувати документ, за який проголосували 307 народних депутатів, повідомили в прес-службі президента.

"Я не допущу знищення або ослаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону в проголосованому в Верховній Раді вигляді неможливе. Це не те, чого очікують українці, і не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми повинні встановити пропорційне і справедливе покарання за правопорушення, пов'язані з декларуванням", - цитують президента Володимира Зеленського на офіційному сайті глави держави.

За твердженням Зеленського, депутати змінили підходи до декларування активів, що перебувають у володінні членів сім'ї декларанта - чиновники отримають можливість не вказувати в деклараціях рухоме і нерухоме майно, яким володіють або користуються їхні родичі. В такому випадку ніщо не завадить недобросовісному декларанту переписувати дорогі машини, квартири, наприклад, на дружину, яка, за його словами, відмовляється надати йому документи про це майно, а отже, не декларувати його.

"Система електронного декларування була вимогою Європейського Союзу для введення безвізового режиму з Україною. Досі проводиться моніторинг цих зобов'язань, тому я не можу поставити під загрозу одне з головних досягнень на шляху до інтеграції з ЄС - безвізовий режим", - додав президент.

Крім того, внесеними до законопроекту поправками за умисне неподання декларації чиновником передбачено покарання у вигляді обмеження волі, що, на думку, глави держави буде недостатнім.

"Кримінальна відповідальність за неподання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою і передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно із законом", - підкреслив Зеленський.

У прес-службі президента нагадали, що ініційовані Зеленським зміни щодо встановлення покарання за правопорушення, пов'язані з декларуванням, Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня 2021 повністю підтримала і не висловила жодних зауважень.

Як повідомляв "Апостроф", Верховна Рада розгляне законопроект №5153 про введення "нульової" декларації для всіх, хто хоче узаконити зароблені в тіні активи, поданий до парламенту президентом Володимиром Зеленським.