RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Верховна Рада створила умови для "Великого будівництва" на українських річках

Український парламент створив законодавчу базу для розвитку річкової інфраструктури та відродження судноплавства, прийнявши законопроєкт № 5090.

Про це повідомляє міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Для розвитку річкової інфраструктури, який відбуватиметься в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", створено Державний фонд внутрішніх водних шляхів.

"Держфонд допоможе не просто забезпечити фінансування розвитку галузі та оновлення інфраструктури, але й сформувати новий ринок, залучити приватні інвестиції та створити додаткові кваліфіковані робочі місця", — зазначив Кубраков.

На судноплавних шлюзах Дніпра капітальні ремонти вже ведуться. На завершальній стадії роботи з модернізації пункту управління Київського шлюзу. У подальших планах — капітальний ремонт на решті 5 дніпровських шлюзів. На стадії попереднього техніко-економічного обґрунтування проєкти з побудови другої гілки Каховського та реконструкції трикамерної гілки Запорізького судноплавних шлюзів.

На базі ДП "Укрводшлях", за словами міністра, буде створено єдине підприємство для обслуговування та розвитку річкової інфраструктури, яке здійснюватиме й лоцманське проведення та навігаційне забезпечення.

Законопроєкт також усуває проблему, через яку повільно просувались проєкти державно-приватного партнерства у дорожній сфері. Він відкриває можливості розвивати транспортну мережу на умовах концесії.

Заступник керівника Офісу президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко нещодавно зазначив роботи з оновлення судноплавних шлюзів на Дніпрі серед ключових завдань програми на 2022 рік.