RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Політтехнолога Януковича засудили в США до в'язниці і величезного штрафу

У четвер, 7 березня, екс-глава виборчого штабу Дональда Трампа і політтехнолог екс-президента України Віктора Януковича - Пол Манафорт отримав 3 роки і 11 місяців в'язниці за фінансові злочини.

Про це повідомляє видання BBC.

Політтехнолог Манафорт - один з обвинувачених у справі про можливу змову команди Дональда Трампа з Кремлем щодо російського втручання в президентські вибори в США.

Суд Олександрії (штат Вірджинія) засудив політика до 3 роки і 11 місяців ув'язнення. Також доведеться заплатити 50 тисяч доларів штрафу і компенсацію в розмірі близько 24 мільйонів.

"Втім, звинувачення, за якими політтехнолога засудили до в'язниці, до втручання Росії в американські президентські вибори відношення не мають", - зазначили у виданні.

Причина - друга справа політтехнолога, яка розглядалася паралельно в Вашингтоні, в суді столичного округу Колумбія. По ній Манафорта звинувачують в змові проти держави, відмиванні грошей, наданні неправдивих свідчень, приховуванні важливої інформації і порушенні правил реєстрації в якості іноземного агента - до співпраці з Трампом він працював на екс-президента України Віктора Януковича. Вирок щодо нього оголосять 13 березня.

На оголошенні вироку 7 березня Манафорт сказав, що його життя "в професійному і фінансовому плані - в руїнах" і попросив суддю Томаса Елліса про поблажливість. Однак той сказав, що вважає федеральні рекомендації "надлишковими".

Суддя Томас Елліс ухвалив, що Манафорт заслуговує найжорсткішого покарання, хоча в ході процесу він неодноразово звертав увагу на те, що звинувачення, інкриміновані політтехнологу, ніяк не пов'язані з втручанням Росії у президентські вибори в США в 2016 році.

Нагадаємо, перед судом в Вірджинії Манафорт вперше постав в жовтні 2017 року. До червня 2018 року він перебував під домашнім арештом, але потім виявився в слідчому ізоляторі в Олександрії: слідчі дізналися про його спроби вплинути на свідків, і запобіжний захід політтехнолога посилили.

Манафорту ставили звинувачення щодо 18 епізодів:

  • Недостовірні податкові декларації - п'ять епізодів. Максимальний термін: три роки по кожному епізоду;
  • Приховування зарубіжних банківських рахунків - чотири епізоди. Максимальний термін: п'ять років по кожному епізоду;
  • Махінації з кредитами в Citizens Bank - три епізоди. Максимальний термін: 30 років по кожному епізоду;
  • Махінації з кредитами в Bank of California - два епізоди. Максимальний термін: 30 років по кожному епізоду;
  • Махінації з кредитами в Федеральному ощадному банку - чотири епізоди. Максимальний термін: 30 років по кожному епізоду.

Сторона звинувачення стверджувала, що Манафорт не сплатив податки щонайменше з 15 мільйонами доларів доходу. В цілому половина звинувачень стосувалася банківських махінацій. Тому у гіршому випадку Манафорт міг би отримати 302 роки в'язниці.

Сторона захисту відмовилася від виклику свідків. Сам політтехнолог також відмовився давати свідчення, наполягаючи на власній невинності.

"У підсумку присяжні визнали Манафорта винним за двома з дев'яти пунктів звинувачення в банківському шахрайстві, за всіма п'ятьма пунктами звинувачення в ухиленні від сплати податків і по одному випадку ухилення від декларування іноземних рахунків з чотирьох", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", в американських ЗМІ з'явилася інформація про таємну змову щодо України екс-глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта з російським агентом.