RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Соратник Гіркіна дав важливі свідчення у суді: опубліковано відео

30 липня затриманий колишній "командир ППО" міста Сніжне Володимир Цемах, який є ймовірним фігурантом у справі катастрофи MH17 на Донбасі, по відеозв'язку свідчив у Київському апеляційному суді.

Про це повідомляє The Insider.

Суд відмовився відпускати Цемаха, оскільки, за словами прокурора, він ймовірно причетний до терористичної організації. Крім того, прокурор припустив, що Цемах буде свідчити в Нідерландах, оскільки може мати інформацію про катастрофу пасажирського літака МН17.

"З матеріалів слідства можна зробити висновок, що Цемах був затриманий у зв'язку з тим, що при ньому були документи, що засвідчують належність до "ДНР". А також у зв'язку з його активною участю в "ДНР". Звичайно, є процедура участі і свідків, і підозрюваних. Є відповідна угода між Україною і королівством Нідерланди у справах, пов'язаних зі збитим боїнгом. Там також розписано процедури", - підсумував прокурор Олег Пересада.

У свою чергу, сам Цемах заявив, що під час затримання знаходився у себе вдома в Сніжному.

"Я був в несвідомому стані. Дуже довго. Затримання проводили двоє незнайомих мені людей. Вони зайшли до мене додому. Потім провозили через Мар'їнка. Я боєць, який захищав свою землю від тих, хто її розстрілював. Російських військовослужбовців там не бачив", - заявив Цемах.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися нові подробиці про викрадений соратника Гіркіна Володимира Цемаха, який ввозив техніку з Росії на територію окупованого Донбасу.

17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області зазнав аварії пасажирський Boeing 777 рейсу МН17, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, в результаті чого загинули всі 298 осіб.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група оголосила проміжні підсумки розслідування: пасажирський лайнер був збитий з комплексу "Бук", привезеного з Російської Федерації, з території, підконтрольної проросійським бойовикам.

Встановлено, що після катастрофи літака знаряддя повернули в Росію. Версії про причетність українських військових до катастрофи слідчі відкинули. Незабаром з'ясувалося, що "Бук" привезли на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада Збройних сил РФ.

У травні 2018 року Нідерланди і Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

19 червня 2019 року міжнародна слідча група в Нідерландах оголосила підозри чотирьом причетним до катастрофи рейса MH17 - екс- "міністру оборони" ДНР Ігорю Гиркин, екс- "чолі розвідки" ДНР Сергію Дубинському, колишньому російському офіцеру Олегу Пулатову і громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ" ДНР Леоніду Харченку.