RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Експертизи у справі "Роттердам+" спростовують нанесення збитків державі внаслідок введення формули - адвокат

У САП є експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, згідно з якою дія формули "Роттердам+" не завдало збитків державі. Про це під час судового засідання у справі заявив прокурор Віталій Пономаренко.

Відео з суду виклала на Facebook адвокат захисту Ірина Одинець.

Раніше інформація про ці експертизи, які підтверджують економічну обґрунтованість формули "Роттердам+", з'явилася в ЗМІ, в зв'язку з чим адвокат звернувся до судді з клопотанням витребувати ці експертизи, однак отримала відмову. Як пише адвокат, захист отримав офіційне підтвердження, що такі матеріали існують.

"Нижче - відео судового засідання, надане судом, де прокурор каже, що в розпорядженні САП є експертизи, які не підтверджують збитків від введення формули "Роттердам+". Ці експертизи є у журналістів, але не у суду. На моє запитання прокурор підтвердив, що такі експертизи дійсно є, але в САП можуть вибирати, що надавати судді, а що ні, і не вважають за потрібне надавати саме ці експертизи. Суддя заявила, що витребувати документи не може", - написала Одинець.

Адвокат нагадала, що згідно з КПК сторона обвинувачення не має права вибирати, які матеріали прикладати до виробництва, а які ні.

"Хочеться нагадати і прокурору, і судді статті 9 КПК, яка прямо зобов'язує повно і неупереджено дослідити обставини виробництва і виявити ті обставини, які викривають, і ті, які виправдовують підозрюваного або обвинуваченого. Зрозуміло, що на руках у НАБУ і САП є документи, що не підтверджують факт злочину, а прокурор каже, що не вважає за потрібне ці документи використовувати", - заявила адвокат.

Вона підкреслила, що прокурори безпідставно знехтували висновком експертної організації - Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

"Красиво маніпулював прокурор: заявив, що в експертизі мова йде не про відсутність збитків, а про те, що експертам недостатньо матеріалів, щоб розрахувати збитки. Однак більше двох років слідства ніхто не бачив реальних матеріалів, які ці збитки підтверджують. Риторичне питання" чи був хлопчик? "- відкрите", - написала Одинець.

Нагадаємо, раніше глава НКРЕКУ Оксана Кривенко заявляла, що дія формули "Роттердам+" дозволило українським споживачам заощадити 40 млрд грн.