RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Адвокати у справі "Роттердам+" клопочуть про закриття провадження на основі комплексної експертизи

Сторона захисту у справі "Роттердам+" надала клопотання про закриття справи в зв'язку з отриманими висновками судових експертів, які підтверджують законність формули і відсутність економічних збитків та збитків для споживачів електроенергії.

Про це повідомила адвокат Наталія Дригваль, передає "Главком".

Судовий експерт підтвердив, що НКРЕКП затвердженням "Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії" в 2016 р, забезпечив прозорість механізму формування цін на електроенергію.

"При визначенні ціни коректно включалися такі фактори як: індекс АРI-2, вартість транспортування від портів Амстердама, Роттердама, Антверпена в українські порти, вартість транспортування вугілля з судна на склади українських портів, вартість транспортування вугілля залізничним транспортом по території України. Ухвалення Порядку не призвело до зростання прибутковості вугледобувних підприємств і ТЕС України вище середнього рівня вугільної та енергетичної галузі", - говорить адвокат.

За її словами, аналогічні результати були отримані слідчими САП, проте не були включені в справу.

Отримані висновки, на думку юриста є вичерпною підставою для закриття кримінального провадження.

У 2016 році НКРЕКП затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. У формулу "Роттердам плюс" входить ціна вугілля для виробництва електроенергії, яка базується на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам - Роттердам - Антверпен), плюс доставка в український порт.

24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКУ, що ухвалили вугільну формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року набрав чинності новий ринок електроенергії, в зв'язку з чим колишні принципи формування цін скасовані, і формула "Роттердам плюс" припинила дію, але розслідування НАБУ триває.

В кінці квітня 2016 року НКРЕКП почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначає ціну вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".