RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Конституційний суд прийняв несподіване рішення щодо закону про покарання для нардепів

У четвер, 26 грудня, Конституційний суд визнав не відповідним Основному закону запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроект №1027, який додає ряд підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата Верховної Ради України.

Про це повідомив представник президента в суді Федір Веніславський для "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що запропоновані главою держави норми, на думку суддів КСУ, суперечать 157 статті Конституції.

"Є висновок Конституційного суду, що законопроект не відповідає вимогам ст. 157", - заявив він.

Джерело журналістів додало, що мова йде про п.1 зазначеної статті, де йдеться про те, що Конституція може бути змінена лише в разі, якщо зміни не передбачають обмеження прав і свобод людини і громадянина.

Слід зазначити, що законопроект передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів: пропонувалося їх припиняти в разі встановлення судом фактів порушення процедури голосування в залі парламенту (кнопкодавства), а також за прогул третини пленарних засідань або засідань комітету за одну сесію.

У попередніх висновках Венеціанської комісії назвали проект президента Зеленського "таким, що впливає на демократичний характер Української держави".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Конституційний суд України визнав невідповідними Конституції положення законопроекту, який передбачав право президента призначати і звільняти керівників Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань.