RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Верховний суд визнав неправомірним виведення НБУ з ринку банку Бахматюка - документ

Верховний суд 17 червня виніс остаточне рішення, яким підтвердив незаконність рішень правління Національного Банку щодо виведення банку "Фінансова ініціатива" з ринку. Суд визнав дії НБУ протиправними і скасував постанову правління Національного банку.

Про це стало відомо із заяви акціонера банку Олега Бахматюка, який прокоментував рішення Верховного суду. Неправомірне рішення НБУ щодо виведення стабільного банку з ринку він вважає злочинним, передають Українські новини.

"Верхом цинізму було проводити такі дії за рахунок дисконту державних облігацій, які банк мав на балансі", - заявив Бахматюк.

Основним аргументом НБУ про визнання банку "Фінансова ініціатива" неплатоспроможним було невиконання банком зобов'язань за кредитами рефінансування НБУ в розмірі 1 977,8 млн грн, або 13,1% всіх зобов'язань банку, в заставі якого були облігації внутрішньої державної позики. Як встановив суд, на момент віднесення до категорії неплатоспроможних дані зобов'язання банку "Фінансова ініціатива" були повністю погашені в результаті списання НБУ застави ОВДП за заниженою ціною. Ще в 2017 рішеннями судів було визнано незаконність списання ОВДП, Національний Банк зобов'язали компенсувати суму збитків, завданих неправомірними діями, в розмірі 618,450 млн грн. У 2018 року НБУ визнав свої незаконні дії і підписав мирові угоди з Фондом гарантування вкладів (який був розпорядником Банку) і компенсував 618,450 млн грн.

"5 років ми доводили свою правоту, яка і так була очевидною для всього ринку: банк міг працювати, - заявив Бахматюк. - Активи банку на дату введення тимчасової адміністрації становили 15,3 млрд грн. "Фінансова ініціатива" входила в 20 найбільших банків України, і не було б ніяких проблем ні з депозитами (депозитний портфель становив 3,5 млрд грн), ні з обслуговуванням рефінансування. Це були свідомі протизаконні дії з боку чиновників НБУ, які тільки прикривалися гаслами "очищення банківської системи", а не проводили її".

Бахматюк заявив, що справедливе покарання винних в цих неправомірних діях відносно банку є важливим для всього суспільства, і він буде діяти правовими методами, щоб не допустити повторення такої несправедливості.