RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

4 липня

Всі новини

Рішення Апеляційної палати ВАКС не зобов'язує Генпрокурора відновлювати справу проти Писарука і Бахматюка - ЗМІ

Рішення Апеляційної палати ВАКС не зобов'язує генпрокурора відновлювати дію скасованої постанови колишнього першого заступника генпрокурора Віталія Каська, адже кримінальне провадження у справі Писарука і Бахматюка вже закрито.

Про це повідомляють "Українські новини".

Олег Бахматюк, акціонер агрохолдингу "Укрлендфармінг", прокоментував рішення ВАКС про скасування рішення суду про закриття справи проти нього та колишнього заступника голови НБУ. Він заявив, що це рішення не зобов'язує генпрокурора відновлювати справу, а саме засідання пройшло з порушеннями КПК. Про це йдеться в заяві Бахматюка на сайті його компанії.

"Судді Апеляційної палати ВАКС з порушеннями прийняли рішення, яке скасовує рішення Печерського райсуду про закриття справи проти Писарука і мене. Правда, рішення Апеляційної палати ВАКС не зобов'язує генпрокурора відновлювати дію скасованої постанови колишнього першого заступника генпрокурора Касько, адже виробництво вже закрито. Про небезпеку такої зневаги законом і правами людини попереджали юристи, асоціація адвокатів, правозахисна група. Свій висновок дав Інститут держави і права ім. Корецького НАНУ. Однак сталося, що сталося - ВАКС прийняттям рішення вийшов за межі правового поля", - заявляє Бахматюк.

Бахматюк звертає увагу, що телеграм-канал Центру протидії корупції Zero Corruption виставив пост про рішення Апеляційної палати ВАКС, коли суддя ще не оголосив рішення суду.

"У залі суду не було нікого, крім сторін розгляду і не велася трансляція засідання! Трансляції бути не могло, тому що навіть учасники засідання не мають права робити фото- і відеозйомку без рішення суду і без урахування думки сторін (про це говорить стаття 27 КПК). у ЦПК заявляють, що в приміщенні ВАКС для них виділили окрему кімнату, де вони дивилися трансляцію із залу засідання і транслювали в телеграм-каналі", - пише він.

Він повідомив, що пост ЦПК про рішення суду з'явився раніше, ніж адвокати написали СМС про рішення клієнтам - до того, як судді оголосили своє рішення.

"Текст рішення "злили", або був незаконний доступ третіх осіб до інформації в залі засідання. Це незалежний і неупереджений суд?! Сподіваюся, що аудіо- та відеозаписи засідання, що підтверджують це, не пропадуть з архіву ВАКС", - пише він.

Апеляційна палата ВАКС відмовила адвокатам Бахматюка в скарзі, яку вони подали до іншого суду, і закрила провадження, відкрите іншим судом.

"Скаргу було подано не до Апеляційної палати ВАКС, а до Печерського суду! Ящик Пандори відкрито. Тепер можна нехтувати рішенням будь-якого суду і нав'язувати йому зручне рішення, маючи достатньо впливу", - заявив бізнесмен і повідомив, що ці порушення буде розглядати ЄСПЛ і Вищий рада правосуддя.

Справа проти Писарука і Бахматюка, визнана Печерським судом такою, яку було відновлено незаконно, було відкрито через нібито нецільове використання коштів рефінансування, наданих НБУ VAB банку в період банківської кризи 2014 року. Висновки експертиз ФГВ і заяви НБУ підтверджують, що кошти рефінансування були витрачені за прямим призначенням - їх отримали вкладники банку. Крім того, Олег Бахматюк сам запропонував державі повернути в бюджет 8 млрд боргів, проте відповіді на свою пропозицію від НБУ так і не отримав.