RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

Всі новини

Постраждалі можуть створювати громадські організації для подачі колективних позовів - рішення ВС

Велика Палата Верховного суду підтвердила право громадських природоохоронних організацій захищати права та інтереси своїх членів, порушені внаслідок недотримання підприємствами-забруднювачами екологічного законодавства.

Про це йдеться в постанові від 15.06.2021 у справі № 904/6125/20, пише РБК-Україна.

Зазначеним рішенням Великої палати ВС поставлено крапку в питанні юрисдикції та суб'єктного складу сторін у колективних позовах:

такі позови, якщо вони подані громадською природоохоронною організацією в інтересах своїх членів і спрямовані на відшкодування заподіяної їм шкоди внаслідок порушення екологічного законодавства, підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства;

постраждалі особи в таких позовах не виступають позивачами або іншими учасниками судового процесу, оскільки добровільно об'єдналися в громадську організацію і передали їй повноваження щодо захисту своїх порушених прав у сфері екології;

громадська організація захищає не власні права, а права своїх членів, що відповідає положенням Орхуської конвенції та Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

Як зазначається в матеріалі, обговорення можна перенести на колективний позов, в якому представники Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) заявляли, що громадська організація "СТОП шлам", нібито, намагається стягнути компенсацію за завдану екології та людям шкоду в своїх інтересах, а не на користь членів організації і звинувачували активістів в шахрайстві.

"Тепер, після згаданого рішення Великої палати Верховного суду, обвинувачення МГЗ можна вважати необгрунтованими", - йдеться в матеріалі.

У травні 2021 Заводський районний суд задовольнив позов, постановивши виплатити 9,2 млрд гривень миколаївцям, що приєдналася до позову.

Верховний Суд підтвердив законність арешту нерухомого майна Миколаївського глиноземного заводу в рамках забезпечення позову ГО "Стоп шлам" і зобов'язав підприємство виплатити найбільшу в історії України суму відшкодування за збитки, завдані екології. Рішення суду не вступає в силу, оскільки представники МГЗ заявляли, що вони оскаржуватимуть рішення в апеляційному порядку. Розглядати заяву буде Апеляційний суд Миколаївської області.

Раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України виявила ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини. У червоному шламі були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець, елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, манган, магній, сірка, стибіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які безпосередньо, а також їх з'єднання можуть становити небезпеку для людей.