RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Розшуку та підозри немає: адвокат спрогнозувала, як ВАКС обиратиме запобіжний захід Галантерніку

У Вищому антикорупційному суді відбудеться засідання, де розглянуть клопотання НАБУ про обрання запобіжного заходу Володимиру Галантерніку у вигляді заочного арешту. Сторона захисту категорично проти такого заходу і нагадує, що насамперед детективам НАБУ та прокурорам САП слід було б повідомити бізнесмена про підозру, яку йому не вручено досі.

Про це у Facebook повідомила адвокат Ольга Просянюк.

"Сторона звинувачення клопочеться про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, з чим категорично не згодна сторона захисту, і звертає увагу на наступні обставини:

1. Володимиру Галантерніку досі не вручено підозру в установленому законом порядку, оскільки всі повідомлення були надіслані стороною звинувачення за адресами, які не мають жодного стосунку до нашого Клієнта (з 2017 Володимир Галантерник не проживає і не має місця реєстрації в Україні).

2. Закон забороняє обирати запобіжний захід особі, якщо їй не вручено підозру.

3. На сьогоднішній день в базах Інтерполу Володимир Галантернік не значиться, а відповідно його не оголошено у міжнародний розшук.

4. Володимир Галантернік не ховається від слідства та самостійно поінформував звинувачення про своє місце проживання в Британії та консульський облік в Ізраїлі", - зазначила вона.

За словами Просянюк, детективи НАБУ та прокурори САП стверджують, що зазначена Галантерніком адреса в Ізраїлі нібито неактуальна, але це не так. Тому підтвердженням є листування між САП та Галантерніком саме за вказаною ним адресою в Ізраїлі.

"З листування випливає, що прокурор САП Валентин Мусіяка надсилає листа Володимиру Галантерніку, в якому інформує про те, що останній є підозрюваним (з чим, безумовно, сторона захисту не згодна). У відповідь прокурор отримує листа від Володимира Галантерніка, в якому Клієнт підтверджує, що лист на ізраїльську адресу він отримав, проте спростовує той факт, що отримав повідомлення про підозру. Відповідь в САП була підготовлена і направлена Клієнтом з Великобританії, де він проживає протягом останніх років. Ця обставина підтверджує той факт, що Володимир Галантернік: а) зараз знаходиться за вказаною стороною звинувачення адресою, б) отримує та відповідає на всю кореспонденцію з Ізраїлю", - повідомила Просянюк.

Як стверджує адвокат, це свідчить про:

- відсутність будь-яких правових підстав оголошувати Володимира Галантерніка у міжнародний розшук, оскільки його адреси відомі стороні звинувачення та суду, і він не ухиляється від слідства;

- незаконності ухвали НАБУ про оголошення в розшук;

- неправомірності застосовувати до Клієнта запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, оскільки йому не вручено підозру.

Раніше у ЗМІ, з посиланням на адвоката Просянюка, з'явилася інформація про відсутність у базах розшуку Інтерпол даних про Галантернік, що означає фактичну відсутність міжнародного розшуку щодо нього.