RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Стало відомо про гучне рішення влади Росії по окупованому Донбасу

Уряд Росії має намір відмовитися від "гуманітарної підтримки" окупованого Донбасу на користь фінансування проектів в Криму і Калінінграді.

Про це повідомляє видання "РБК" з посиланням на свої джерела.

1 вересня по підсумками наради у віце-прем'єра РФ Дмитра Козака було дано доручення Мінфіну Росії "виключити з проекту федерального бюджету на 2018 рік і на плановий період 2019 і 2020 років в повному обсязі витрати на надання в 2019-2020 роках гуманітарної підтримки окремим територіям", пише видання.

За словами федерального чиновника і двох джерел, близьких до Кремля, за формулюванням "окремі території", цілком ймовірно, стоять ДНР і ЛНР.

У відповідь на запит видання "РБК" Мінфін відмовився від коментарів, як і представник Козака. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков не відповів на запит. Від представників так званих ДНР і ЛНР Дениса Пушиліна і Владислава Дейнего отримати коментарі теж не вдалося.

Згідно з протоколом наради Мінфіну РФ, загальна сума, яку потрібно знайти на фінансове забезпечення анексованого Криму і проектів в Калінінградській області становить 165 млрд руб. на три роки.

Як заявляє видання, перший віце-президент російського Центру політичних технологій Олексій Макаркін заявив, що розподіл коштів йде на користь тих регіонів, які Росія в жодному разі не збирається віддавати, а ось в майбутній статус донбаських "республік" вона не впевнена.

При цьому, за словами джерела, неясно, що саме розуміється під витратами на "гуманітарну підтримку", але, швидше за все, це лише один з кількох каналів фінансування окупованих територій.

На початку 2017 року СБУ стверджувала, що бюджетом ЛНР на перший квартал цього року передбачено надходження понад 11 млрд руб., з яких близько 9 млрд руб. - допомога російського уряду.

Також, з серпня 2014 року, РФ направила на Донбас 68 автоколон з "гуманітарним вантажем". Крім того, Росія, знову ж в рамках "гуманітарної підтримки", поставляє електроенергію в ЛНР.

Як раніше розповів "Апострофу" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, російська влада припинять фінансування ОРДЛО в наступному році.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росія боїться, що бойовики ДНР-ЛНР танками підуть на Ростов - заступник міністра Юрій Гримчак".