RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Журналісти виклали в мережу текст закону про реінтеграцію Донбасу: документ

Журналісти опублікували копію повного тексту закону про реінтеграцію Донбасу, а також прикінцеві та перехідні положення до нього.

Документ оприлюднило РБК-Україна.

В прикінцевих положеннях зазначається, що з моменту вступу в силу закону Кабмін зобов'язаний протягом місяця привести у відповідність необхідні правові акти.

Зміни торкнуться Закону "Про військово-цивільних адміністраціях". Новий документ змінює терміни повноважень селищних, районних та обласних військово-цивільних адміністрацій (ВЦА). Їх повноваження будуть закінчуватися в один день із закінченням дії закону "Про правовий режим воєнного стану", а не через шість місяців після закінчення АТО, як зараз.

Буде змінений і Закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". Особливий порядок на окремих територіях Донецької та Луганської областей буде введений тимчасово на рік з дня набрання чинності законом про реінтеграцію Донбасу. Таким чином продовжується дія цього закону, дія якого закінчується 18 жовтня 2017 року.

1 3-копия-b from RBC-Ukraine

В Законі "Про правовий режим воєнного стану", планують уточнити, що створені через війну ВЦА і РДА здійснюють повноваження до першого засідання ради, обраної після скасування воєнного стану, а не відразу після скасування його як зараз.

Також пропонується доповнити 4 статтю закону пунктом про те, що президент указом про введення ВЦА припиняє повноваження обласної ради, її виконкому, посадових осіб або держслужбовців в органах місцевого самоврядування. Президентський указ припиняє повноваження районної ради, селищних, міських, сільських рад.

Статтю про введення воєнного стану пропонується доповнити пунктом про право глави держави вводити воєнний стан і в інших регіонах країни, а не тільки в районі АТО, а також припиняти там діяльність адміністрацій і вводити ВЦА.

Положення про термін дії закону пропонується доповнити пунктом про те, що в разі введення воєнного стану "для відновлення суверенітету України" над окупованою територією Донецької і Луганської областей, повноваження всіх органів влади припиняються. Керівництво такими територіями переходить до спільного оперативного штабу ЗСУ під загальним командуванням Генштабу ЗСУ.

Змінюється і Закон "Про ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту". Кабмін повинен розробити порядок надання статусу ветеранів війни особам, які беруть участь в АТО, а також беруть участь в підтримці нацбезопаності в Донецькій і Луганській області.

Перелік таких осіб розширюється. Також змінюється формулювання норми, яка передбачає надання статусу інваліда війни для добровольців.

Також має бути надання статусу учасників війни працівникам підприємств, установ і організацій, а також сім'ям військовослужбовців, які безпосередньо брали участь в АТО.

Про те, що отримає Україна від закону про реінтеграцію Донбасу, читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна готує Росії новий статус: чи допоможе це повернути Донбас".