RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Не просто образа, а біль: журналіст розповів про зміну настроїв у бійців АТО з початку війни

З початку проведення антитерористичної операції на Донбасі настрій у бійців АТО змінився.

Про це заявив в інтерв'ю "Апострофу" український журналіст Роман Бочкала.

"Військові хочуть рухатися вперед, їх цьому вчили, щоб вигравати, звільняти території, захищати їх, але в більш активній формі, а не просто весь час відбиватися від мінометних обстрілів. Ось це бажання є і готовність йти вперед теж є. Причому на початку війни цієї готовності не було в такій мірі, тому що, по-перше, армія була настільки боєздатна. По-друге, у них просто не було бойового досвіду і що дуже важливо - не було образу ворога. Є такий термін "образ ворога", ти повинен чітко розуміти, хто твій ворог, і тоді у тебе немає якихось рефлексій - стріляти в нього або не стріляти, вбивати його чи не вбивати. Наприклад, взяти Другу світову, все прекрасно розуміли: фашист - це ворог. Все. А коли у нас починалася наша війна, то далеко не всі розуміли, що росіянин - це ворог. Зараз вже розуміють. І це теж дуже важливо. Взаємна образа накопичилася, виходить. Не просто образа, а біль, ви розумієте, скільки трагедій. І не тільки до росіянина, а навіть до наших громадян, які з тієї сторони. Уже ніхто не питає, який у нього паспорт. Там і серби є, і інші товариші", - розповів Роман Бочкала.

За словами журналіста, українські військові дуже мотивовані і не відчувають втоми.

"Відбуваються ротації. Вже скільки було хвиль мобілізації, зараз там одні контрактники по суті. Якщо взяти навіть Авдіївський промзону, яка в такій активній фазі вже, напевно, півтора року, там вже встигли змінитися 58-я бригада, потім 81-я, 25-я брала участь, зараз 72-я. Відбуваються ротації, люди у відпустку їздять, відпочивають. Не можна сказати, що там всі такі втомлені. Хоча, безумовно, втома є, але більше емоційна", - зазначив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Сценаріїв звільнення Донбасу багато, є те, що потрібно зробити в будь-якому випадку - журналіст Роман Бочкала".