RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Священиків УПЦ МП звинуватили у навмисному знищенні унікальної архітектурної споруди на Прикарпатті

Церковники УПЦ МП довели до занепаду Благовіщенський храм в місті Коломия Івано-Франківської області, за право володіння якими розгорівся конфлікт між представниками УПЦ МП і УГКЦ.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіли капелани УГКЦ Микола Мединський і Михайло Арсенич.

"По-перше, вони поставили вгору куполи, як це прийнято в московській церкві, розфарбувавши їх в синій колір. По-друге, всередині храму зараз все оббито фанерою, під якою, як ми здогадуємося, були настінні розписи. Поверх ДВП десь щось намалювали, десь приліпили..." – зазначив Микола Мединський.

Активне протистояння навколо храму розпочалося 17 жовтня, але, за словами капелана, боротьба за церкву стартувала ще влітку.

"Насправді ж акція розпочалася ще 4 червня, коли наші священики на Трійцю увійшли в храм, відслужили літургію. А після за погодженням з поліцією храм був опечатаний. Тому що треба було шукати винних у знищенні нашої духовної та архітектурної пам'ятки і залучати їх до відповідальності. Щоб ви розуміли, Благовіщенську церкву ЮНЕСКО відмовилася брати на облік, тому що всередині – просто жах. Там зараз нічого брати на облік". – продовжив Мединський.

Михайло Арсенич зазначає, що "цей храм – це єдиний дерев'яний пам'ятник архітектури гуцульського мистецтва, який зберігся до нашого часу з 16 століття", тому представники УГКЦ звернулися до ЮНЕСКО з проханням розібратися в ситуації.

"Там все розкрадено або знищено. Найбільша втрата – кам'яна скульптура Пінзеля з його підписом – чи не єдине його таке творіння, тому що Пінзель не працював з каменем... Немає голови, статуя розрублена натроє", - заявив Арсенич.

Детальніше про конфлікт двох конфесій навколо старовинного храму читайте в матеріалі "Апострофа": Ікони російського царя і президента України в пеклі: на Прикарпатті розгорається гучний скандал.