RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

"Найгірші зразки самобуду": стали відомі подробиці про скандальне будівництво ТРЦ в Рівному

Житловий комплекс "На Щасливому", який в Рівному будує забудовник Роман Курис, може поповнитися торгово-розважальним центром, побудованим поруч - в зоні відпочинку.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": "Хто готує для Рівного можливу трагедію".

Місцева влада сприяє забудовнику і не реагує на звернення громадян, стверджуючи, що "торгово-розважальний центр - це група торгових об'єктів і установ культурно-видовищного та дозвіллєвого призначення (крім виставкових), зосереджених в одному місці і керованимиодним центром".

Відомий громадський активіст і начальник управління ДАБІ в Рівненській області Ігор Мічуда був одним з небагатьох, хто виступав проти скандальних будівництв в обласному центрі і сприяв у зриві будівництва ТРЦ на 3 Га в зоні відпочинку в 2019 році, був затриманий в Рівному 25 травня. Як вважають місцеві активісти, метою затримання є шантаж керівника ДАБІ, щоб змусити його скасувати акт про заборону будувати об'єкт в рекреаційній зоні. Звинувачення в корупції проти чиновника почало розсипатися і 23 жовтня він залишив СІЗО - прокурорам не вдалося обгрунтувати підозру. Будівництво тим часом тривало.

Як стверджують журналісти з посиланням на свої джерела, з боку заступника мера міста Германа В. І. та правоохоронців на інспекторів ДАБІ здійснювався психологічний тиск при спробі вручення Акта, згідно перевірки. Інспектора звинуватили в появі, нібито, в нетверезому стані, що не підтвердилося.

Також журналісти вказують на можливі порушення при будівництві, оскільки перевіряючі органи були фактично відсторонені від своєї роботи. Вони проводять аналогію з трагедією в таборі "Вікторія" в Одесі, який також був побудований "в обхід перевірок". У статті звертається увага і на дивацтва в біографії забудовника.

"Хто той забудовник, який переносить на рівненську землю гірші зразки російського самобуду, і може піддавати відвідувачів комплексу небезпеці? Мова йде про Рівненськогонувориша і будівельника комплексу "На Щасливому" Романа Куриса. Здається, нікому не відомі ні джерела походження його стану, ні деталі особистого життя. Сам Курис майже не з'являється на сторінках преси, навіть щоб дати відповідь на звинувачення на його адресу. Торговий центр називається "Куб" і будується на землі, яка, як вважають супротивники будівництва, не призначена для зведення такого типу споруд. При тому, що у Куриса у власності є інші землі, в медіа можна знайти інформацію як пов'язаним з ним компаніям через угоду з Держгеокадастром вдалося привласнити майже 150 га землі і піщаний кар'єр. Здається, можна було б знайти місце, де увіткнути "Куб", і не пошкодувати грошей, щоб побудувати його у відповідності з будівельними нормами і правилами техніки безпеки. Але він, очевидно, не вважає за необхідне напружуватися - адже досібудівництво, яке багато хто вважає "напівкримінальним", благополучно сходило Курису з рук", - йдеться в матеріалі.

Роман Курис