RU  UA

Починаються великі рухи навколо Харкова, але Росії тут не буде - харківський політолог

Після смерті Геннадія Кернеса Харків не стане проросійським містом. Однак у ньому може початися серйозний переділ влади.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив політолог з Харкова Микита Трачук.

"Я тут живу і не знаю, хто налаштований проросійськи. Хтось є, напевно, але в публічній площині всі підтримують Україну. Тому ніяких такого роду ризиків я не вбачаю. Я швидше вбачаю ризики того, що вертикаль, побудована Кернесом, - господарська вертикаль, управлінська - і модель влади і схвалення рішень після його смерті може дестабілізуватися. Вона буде розхитуватися, руйнуватися і ліквідовуватися. Моє головне побоювання, щоб наша перша столиця не стояла на порозі великого переділу влади", - зазначив Трачук.

За словами політолога, переділ влади в Харкові між собою влаштують не конкретні люди, а різні групи впливу.

"Я б не називав прізвищ, я б сказав, що є багато груп впливу різних людей. Це і місцеві еліти, і київські еліти. Можливо, це і наші дрібні партії. Грубо кажучи, після смерті такої людини як Кернес, який в лабетах довгий час тримав все в Харкові, - всі розуміли, що влада - це Кернес, і під нього потрібно підлаштовуватися - зараз цієї влади немає. Група Терехова з секретарем нашої міськради, мені здається, не дотягує до рівня Кернеса. Навряд чи їх будуть так поважати або боятися, як Кернеса. Відповідно, всі починають рух. Там і ОПЗЖ, і блок Світличної. Є інформація про те, що група Авакова сюди заходить, інтереси Києва є в Харкові. Починаються великі рухи навколо нашого міста", - резюмував Трачук .