RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Схеми на мільйони: журналісти розповіли про непрозорі медичні закупівлі мерії в Кам'янському

Влада міста Кам'янське (Дніпропетровська область) на чолі з мером Андрієм Білоусовим в розпал пандемії COVID-19 "пиляла" гроші для оснащення міських лікарень. Управління охорони здоров'я міськради, скориставшись тим, що норми закону "Про державні закупівлі" не поширюються на закупівлю товарів для протидії пандемії, закупило ряд товарів поза тендерними процедурами.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У січні 2021 Управління охорони здоров'я Кам'янської міськради виступило замовником ряду закупівель для забезпечення лікарень міста засобами для лікування COVID-19. Були підписані договори на закупівлю дезінфікуючих засобів, комбінезонів біологічного захисту, масок. Постачальниками виступили ТОВ "Торгова група "Дніпро" та ФОП Толкунов Сергій Олегович, який користується "прихильністю" влади Каменського в плані закупівель. У ФОП Толкунова Каменська міськрада придбала 2100 дезінфікуючих засобів за ціною 540 грн на 1 134 000 гривен. ТОВ "Торгова група "Дніпро" поставила управлінню комбінезонів на 2 720 000 грн. Ще один договір з цією компанією стосувався закупівлі 400 тис масок на 1 120 000 грн.

"Навіть побіжний аналіз схожих договорів в інших регіонах, і в Дніпрі, показує, що ринкова ціна на подібні товари значно нижче. Для порівняння Дніпровська міськрада закуповувала маски для лікарень за і 1 грн 45 коп, і 1 грн 18 коп. Дезінфікуючі засоби такого ж обсягу закуповувалися, наприклад, в Миколаєві за 344 грн, на відміну від 540 грн в Кам'янському. Така ж ситуація і з костюмами біозахисту", - йдеться в матеріалі.

Про корупцію також свідчить і те, що ТОВ "Торгова група "Дніпро" та ФОП Толкунов були зареєстровані як юридичні особи в розпал епідемії - восени і влітку 2020. Директором ТОВ є Олександр Козир, який працював в комунально-житловому експлуатаційному підприємстві "Оріон".

Дніпропетровська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ст. 191 КК. Учасникам схеми також може загрожувати 364 стаття КК - зловживання владою або службовим становищем. Сума збитку громаді міста може становити близько 2 млн грн.

В середині лютого в міськраді оголосили, що для потреб міськлікарні №7 були закуплені за бюджетні кошти сто ліжок, сто тумбочок і матраци. В закупівлі знову сплив Сергій Толкунов - йому управління охорони здоров'я перерахувало 940 тис грн. Згідно з угодою, мерія придбала у бізнесмена 100 ліжок за ціною 6 тис грн за штуку і 100 тумбочок за ціною 5 тис 280 грн за штуку. При цьому підприємець ні до меблів, ні до дезінфікуючих засобів не має ніякого відношення, оскільки у нього інший профіль.

"На кожній закупленій одиниці меблів міська влада Кам'янського могла заощадити близько 4600 гривень. Але не зробила цього. Чому? Відповідь, мабуть, лежить на поверхні. Тому що можуть! Можуть безкарно перекладати гроші з держбюджету у власні засіки. І поки крапки над "і" не розставлять правоохоронці, поза всякими сумнівами намагатимуться і далі доїти бюджет, а значить і кишені жителів міста", - підсумував автор матеріалу.