RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

У Саакашвілі стався конфуз з декомунізацією в Одесі

Голова Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Михайло Саакашвілі оконфузився з перейменуванням декількох вулиць в Одесі, виконаним у рамках закону про декомунізацію.

Про це пише місцеве видання Думская.

Журналісти з'ясували причину недоречностей у декоммунизационному розпорядженні Одеської облдержадміністрації, яке спочатку підписав губернатор Саакашвілі, а потім його заступник Володимир Жмак.

У виданні зазначають, що "одесити, м'яко кажучи, здивувалися, побачивши в переліку перейменованих вулиць прізвища літературного критика Віссаріона Бєлінського (помер за півстоліття до революції), партизанського командира Бадаєва (Молодцова), учасників оборони Одеси, Героїв Радянського Союзу Миколи Богданова і Лева Шестакова. І якщо Бадаєва з натяжкою можна вважати "гэбистом", то інші абсолютно не відповідають критеріям, зазначеним у законі "Про засудження комуністичного та нацистського режимів".

Члени комісії, які готували проект розпорядження, розповіли журналістам, що, вибираючи "комуністичні" об'єкти топоніміки, керувалися "Списком осіб, які підпадають під закон про декомунізацію", складеним Українським інститутом національної пам'яті. У цьому документом дійсно знайшли Бєлінського, Бадаєва, Богданова і Шестакова.

"От тільки це не ті люди, на честь яких названі одеські вулиці, а їхні однофамільці. Бєлінський, якого має на увазі інститут — учасник Січневого повстання в Києві в 1918 році; Бадаєв — член ЦК ВКП(б), нарком, Богданов — член ВУЦВК, Шестаков — автор "Короткого курсу історії СРСР". Жоден з них не увічнений в одеській топоніміці", — зазначають одеськi журналісти.

"Судячи з усього, притомних людей, знайомих з "Гуглом", серед авторів та підписантів розпорядження не було", — резюмують у виданні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі виник ажіотаж навколо перейменування Верховною Радою міста Комсомольськ у Полтавській області в Горишнi плавні.

Дивіться також інфографіку, на якій відображені нові назви українських міст, які були перейменовані в відповідності з законом про декомунізацію.