RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Були і батіг, і пряник: Герой України розповів, як його намагалися завербувати бойовики ЛНР

Терористи "Луганської народної республіки" намагалися завербувати українського партизана луганського підпілля, Героя України Володимира Жемчугова, коли він перебував у них у полоні.

Про це розповів сам Перлів радіо "Армія".

За його словами, йому обіцяли лікування в Москві і квартиру в обмін на передачу даних про своїх соратників.

"Були і батіг, і пряник. Пряник такий був: здаєш всіх, робиш те, що ми говоримо - ми тебе веземо в готель, годуємо, купаємо, веземо в Москву в Інститут хірургії ока, тобі роблять операції, протези, сім'ю перевозиш в Луганськ , ми дамо тобі квартиру, все у тебе буде добре. Я відмовився. Я сказав, що зрадником не буду", - заявив Перлів.

Він також повідомив, як саме йому вдалося вивезти з полону секретні документи бойовиків з "ЛНР" - копії протоколів засідання терористичного "суду" з прізвищами всіх суддів, слідчих і адвокатів.

"Я не знаю як вони (бойовики) так осоромилися. Йшов процес, йшли судові засідання. Мені, як і належало, дали адвоката, підставного адвоката і мені надавали копії протоколів допиту, копії засідань суду... І я їх просто збирав. Чогось то була така чуйка, і я їх збирав. Там усе - прізвища, посади, підписи..." - згадує Жемчугов.

Коли зайшла мова про обмін Жемчугова, який втратив у бою обидві руки, на захоплених бойовиків з "ЛНР", він попросив сусіда по камері заштовхати всі ці документи в подвійне сумки, яка у них була в камері.

"Коли був обмін, я цю сумку забрав. Подивилися, що в мене в ній трохи якихось речей, але ніхто не став нічого шукати. І я привіз ці документи сюди. Все передав до військової прокуратури. Мене ж, природно, допитували у військовій прокуратурі України. Я пояснював, що робив, як воював, хто мене утримував там. У документах - всі судді, прокурори, адвокати, слідчі", - розповів Герой України.

Нагадаємо, раніше Володимир Жемчугов, який провів в полоні бойовиків "ЛНР" 10 місяців, записав відеозвернення до матері взято у полон на Донбасі російського військовослужбовця Віктора Агєєва.