RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Спочатку очистити територію, а потім зайнятися населенням: Забужко озвучила рецепт повернення Донбасу

Українська письменниця Оксана Забужко вважає, що громадян України з окупованого Донбасу потрібно звільнити, а потім займатися деоккупаціонною програмою, судячи тих, хто зі зброєю вбивав своїх співвітчизників.

Про це вона повідомила в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Там (окупований Донбас - прим."Апострофа") є українські громадяни. І тих українських громадян треба звільнити, а потім вже займатися широкою деоккупаційною програмою, розуміючи, судячи тих, хто зі зброєю вбивав своїх співвітчизників, будучи на боці ворога, окупанта, тобто одна справа - суд по колаборації, а інша - велика маса людей, які, що називається, виявилися, просто потрапили, залишилися на цій самій окупованій території. Тому з різних причин люди залишаються на окупованій території. Вибачте, все не можуть виїхати. Є мільйон причин, чому, скажімо, залишаються люди, які просто не мають можливості виїхати. І чому виїжджають ті, які можуть бути і проросійськи налаштовані, але у них є гроші, щоб поїхати. Одним словом - це все речі дуже тонкі. До речі, яких штайнмаерівскими програмами уявного примирення не вирішити. І було б зовсім безвідповідально зараз тут якісь виносити вердикти. А що потрібно? Потрібно очистити цю територію. потрібно, щоб Україна повернула собі свою землю. І тоді вже на місці цими ж програмами деоккупаціонними працювати з населенням по дуже і дуже різними, але по паралельних доріжках розкладеними темами і сюжетами", - сказала Забужко.

Також письменниця прокоментував приїзд і виступ в Харкові в рамках "європейських дебатів" луганської поетеси, "члена письменників ЛНР" Олени Заславської, запрошеної на цей захід відомим письменником і активістом євромайдан Сергієм Жаданом.

"Сергій Жадан - була у нього така спроба, Ви знаєте, дуже неоднозначно оцінена. Така собі пані Заславська, якщо її поетесою вважати, з окупованого Луганська. Ця спроба діалогу з тим сходом, тимчасово окупованих Росією, от щодо тих мізків, про які ви говорили на початку нашої розмови, там є жертви цього засмічення мізків. там же є не тільки колабораціоністи. А є зомбовані цієї проросійської пропагандою", - пояснила українська письменниця.

На згадку журналістом німецької ініціативи "Примирення", в рамках якої приїхала луганська поетеса Олена Заславська, Забужко зазначила:

"Так. І росіян там немає, навіть якщо вони там і є, то "їх там немає", треба розуміти, що насправді вони "зайняті" долею російськомовних і так далі, і так далі. І треба було розіграти, щоб виправдати фонди, щоб виправдати ось цю саму програму МЗС Німеччини. Проблема Жадана в цій ситуації. я про це говорила йому, я про це говорила в Харкові публічно, тому що в Харкові на нього багато образився за це, і він виявився б у такий дурнуватою ситуації, коли він там повинен був виправдовувати, не виправдовуватися: що я такого зробив, за що і я там такого поганого сказав. Що він дійсно нічого поганого не сказав, але йому просто не вистачило духу, знаєте. Трошки є проблема, коли людина хоче всім подобатися. І ситуація, коли людям, які тобі роблять добро, треба сказати "Ні!", Вона вимагає десь певного дискомфорту від людини. і він трошки розслабився в цій ситуації і поплив по інерції цього душевного комфорту. А треба було сказати і пояснити німецьким товаришам, колегам, в тому числі і своєму видавцеві, що немає, грати в примирення і зображати тут , що з одного боку у нас Жадан, а з інший - у нас Заславська, а по відомству Штайнмайера отримали всі підписи, що ми провели конференцію, і гроші були витрачені не випадково, що не треба, не варто цього робити, тому що це брехня", - резюмувала письменниця.

Нагадаємо, раніше Забужко розповіла, що повинна робити Україна після того, як російські війська заберуться з Донбасу.