RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Мобілізованим говорили, що відпустять через два тижні: командир з АТО розповів про підготовку до війни на Донбасі

Командир 8-ї батареї 3-го реактивного артилерійського дивізіону 27-ї окремої реактивної артилерійської бригади Андрій Шейко розповів про те, що на початку війни на Донбасі першим мобілізованим говорили, що їх викликали всього на два тижні.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

Командир батареї згадує, що за місяць до анексії Криму артилерійські підрозділи ЗСУ вирішили неочікувано перевірити: "Перший тиждень у нас пройшов в такому стресовому, шоковому стані. Ми вже почали розуміти, що за день-два ситуація, яка склалася в країні, не завершиться. Офіцери почали усвідомлювати, що треба готуватися до чогось серйозного. І ми почали готуватися, як могли".

"Потім оголосили першу хвилю мобілізації. І ми з командиром 7-ї батареї поїхали в Суми, отримувати мобресурсу. Тоді у мене по військовому штату в батареї опинилося 93 людини. Хтось із них строкову службу проходив ще при Радянському Союзі, хтось - вже в українській армії, де не було пального, не було нічого... Їм усім обіцяли в військкоматах, що вони всього на два тижні приходять на злагодження. Ми з ними поїхали в Гончарівське. І почалася справжня підготовка", - розповів Шейко.

Командир зазначив, що і сам не знав, чи залишаться бійці в підрозділі більш ніж на два тижні.

"Ні, не розуміли (що мова йшла не про мобілізацію не на два тижні - "Апостроф"). Тоді багато конфліктних ситуацій виникало. До моменту приходу мобілізованих ми вже привели в порядок машини, нас вже забезпечили пальним. Треба було проводити злагодження з усім особовим складом, за що ми негайно і взялися. Але навіть ми, офіцери, самі не розуміли, чи дійсно вони прийшли на два тижні або на довше. то який сенс мені в них щось вкладати, розпинатися перед ними, якщо через 14 днів вони підуть?", - зазначив Шейко.

Детальніше про перші дні війни читайте в інтерв'ю Андрія Шейка "Апострофу" - Готувалися до того, що росіяни попруть через кордон не на Донбасі.