RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Пропагандисти втратили аудиторію: журналіст вказав на важливий момент із забороною російських соцмереж в Україні

Причиною падіння популярності російських соціальних мереж в Україні стало не тільки обмеження доступу до них, а й банальна втрата інтересу українців до даних ресурсів.

Про це у своїй колонці пише заступник головного редактора "Апострофа" Ярослав Жарєнов.

"Тут зазначу цікавий момент: причиною "відходу" з ВК і ОК стало не фактичне блокування (обійти його за допомогою VPN не становить труднощів), а той факт, що там просто не залишилося аудиторії. Багато френдів стали або рідше туди заходити, або змінили їх на інші соцмережі (переважно - Facebook). Суджу по собі: до заборони я активно користувався і Facebook, і ВКонтакте, однак зараз ВК відвідую всі рідше. З більш ніж 1000 френдів онлайн зазвичай не більше півсотні. Дуже показова цифра", - пише журналіст.

Однією з причин втрати популярності російських соцмереж серед української аудиторії він назвав значну кількість неправдивої інформації, яка поширювалася через ці сайти з моменту початку Майдану і агресії Росії проти України.

"Так, можна говорити про якісь ознаки цензури та "дурні" заборони, але насправді в соцмережі ВКонтакте під час Євромайдану, анексії Криму і початку війни на Донбасі активно поширювалися фейки і вкидання про ці події. Були скуплені і перейменовані ряд спільнот типу "Антимайдан", "Союз громадян Росії і України", "Зведення ополчення "Новоросії" тощо. І таких груп, через які в стрічку ВК потрапляли завідомо неправдиві відомості, тисячі. Активність українських користувачів різко впала, а значить, і кремлівська пропаганда втратила значну частину своєї аудиторії", - зазначив Жаренов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": " "Русский мир" в Україні відступає, але є серйозні загрози".