RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В Україні відзначають День Соборності: що потрібно знати про це свято

В Україні 22 січня в честь проголошення злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в 1919 році відзначається День Соборності.

Офіційним державним святом День Соборності України став тільки в 1999 році після підписання Леонідом Кучмою відповідного указу. Деякий час, з 30 грудня 2011 року, в цей день відзначався "День Соборності і Свободи України" - своїм указом тодішній президент Віктор Янукович переніс День Свободи з 22 листопада і об'єднав з Днем Соборності. Цей указ було скасовано 13 листопада 2014 року президентом Петром Порошенком.

22 січня також прийнято згадувати і іншу подію, що відбулася в 1918 році - прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність УНР.

Переговори між УНР та ЗУНР про об'єднання йшли з жовтня 1918 року. Сам Акт Злуки був проголошений саме 22 січня 1919 року на урочистому зібранні в Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об'єднаної держави став тризуб.

Київ, 22 січня 1919 року. Проголошення Акту Злуки на Софійській площі. Фото з архіву Українського Інституту національної пам'яті

Втім, об'єднання так і не було завершено - ЗУНР проіснувала до літа 1919 року, а через рік зникла з політичної карти і УНР, чиї території увійшли до складу СРСР і Польщі.

У День Соборності головною традицією є побудова "живого ланцюга". Найперший українці створили в 21 січня 1990 року. Тоді "живий ланцюг", в якому взяли участь 450 тисяч осіб, зв'язав Івано-Франківськ, Львів і Київ. Традиція прижилася і щороку повторюється в багатьох містах України.

Сьогодні в Києві на мосту Патона влаштують живу акцію "Об'єднай береги Дніпра живим ланцюгом Соборності" і розгорнуть 30-метровий прапор України. Всіх бажаючих приєднатися чекатимуть близько 8 ранку з обох сторін мосту Патона. Після об'єднання двох берегів Дніпра учасники виконають гімн України і вшанують пам'ять убитого активіста Революції гідності Сергія Нігояна.

Увечері цього ж дня о 18:00 в кінотеатрі "Кінопанорама" на вул. Шота Руставелі, 19 відбудеться безкоштовний святковий концерт, на який зможуть потрапити усі бажаючі.

Крім цього, в столиці відбудуться церемонії покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань видатних діячів УНР і ЗУНР, борців за незалежність України в ХХ столітті, загиблих учасників Революції Переваги та АТО на Донбасі.

У Львові о 15.00 на пішохідному мосту над алеєю в парку "Погулянка" відбудеться акція "Міст єдності". Після пройде акція "Мій герой". О 16.30 на площі навпроти пам'ятника Тарасу Шевченку урочисто розгорнуть прапор і проведуть молебень за Україну. Тут же відбудеться громадське віче. Завершаться заходи урочистостями у Львівському Національному Академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Початок о 18.00.