RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи можуть українці жити довше: фахівці вказали на кілька важливих речей

Збільшити чисельність українців і тривалість їх життя можна завдяки реальному поліпшенню економічного добробуту громадян.

Про це "Апострофу" розповіли фахівці.

На думку експертів, відмова від дітонародження в Україні найчастіше аргументується економічними причинами. Фахівці відзначають, що в короткостроковій перспективі підвищити народжуваність можна збільшивши виплати при народженні дитини. Однак при цьому є небезпека, що неблагополучні батьки перетворять народження в "бізнес-план" для отримання виплат. До того ж може виникнути проблема з пошуком цих коштів в бюджеті.

Для довгострокової перспективи держава повинна розробити комплекс заходів.

"По-перше, людям з дітьми потрібні умови для комфортного життя. Наприклад, необхідні можливості часткової зайнятості, гнучкого графіка роботи для батьків. Дошкільні та шкільні навчальні заклади повинні надавати послуги для того, щоб дітей можна було залишити на більш тривалий час", - упевнений провідний науковий співробітник Інституту демографії Павло Шевчук.

На думку експертів, зростання економіки в країні стане каталізатором до збільшення чисельності українців та тривалості їх життя.

"Нам потрібно боротися за тривалість життя, за інший спосіб життя, більш здоровий, більш здорові емоції. Якщо люди не можуть налагодити власну економіку, організувати власне життя, то зрозуміло, що у них будуть великі проблеми у всьому", - зазначила провідний науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Страшний прогноз: як врятувати українців від вимирання.