RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Страшний прогноз: як врятувати українців від вимирання

Як в Україні зберегти чисельність населення в межах нинішніх цифр

Як в Україні зберегти чисельність населення в межах нинішніх цифр Фото: Олександр Гончаров

До кінця XXI століття населення України становитиме 28,2 мільйона людей. Таким невтішним прогнозом днями приголомшила ООН у своїй доповіді "Перспективи світового населення". Згідно з даними організації, Україна входить в десятку регіонів, у яких до 2050 року очікується найстрімкіше скорочення населення. Чи реальні прогнози ООН і що потрібно зробити, щоб вони не збулися, розбирався "Апостроф".

Страшний прогноз

В ООН підрахували, що до 2050 року населення України скоротиться на 17% і складе 36,4 мільйона громадян, а ще через 50 років нас стане на 8,2 мільйона людей менше.

Тривожні дані наводить і вітчизняна служба статистики. За 11 місяців минулого року населення України скоротилося на 181,5 тисячі осіб. Таким чином, якщо кожен рік населення країни буде скорочуватися на 181 тисячу осіб, то до 2100 року країна якраз і вийде на показник, який прогнозує ООН – 28 мільйонів громадян.

На думку демографів, такий прогноз має всі передумови для того, щоб збутися.

"Ці цифри можуть стати реальністю, якщо ситуація буде залишатися такою ж поганою, як зараз, - сказала "Апострофу" провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко. - У прогноз закладаються певні тренди: якими будуть народжуваність, смертність, міграція".

Основною критичною причиною галопуючого скорочення населення в Україні є низька народжуваність. Так, за підсумками 2017 року в Україні на 100 померлих було всього 64 народжених.

Основною причиною скорочення населення в Україні є низька народжуваність Фото: УНІАН

Провідний науковий співробітник Інституту демографії Павло Шевчук розповів, скільки дітей повинно бути в кожній українській родині, щоб населення країни хоча б залишалося на рівні сьогоднішнього дня. Нагадаємо, що, за даними Держстату, населення України становить 42,4 мільйона людей. Щоправда, цифри дуже неточні, адже останній перепис населення в країні проводився в 2001 році.

"Потрібно, щоби протягом 20-х років показник сумарної народжуваності становив від 2,6 до 3-3,5 дітей на сім'ю. І це за умови, що всі інші фактори залишатимуться на старих показниках, наприклад, міграція", - пояснив "Апострофу" Павло Шевчук.

Три дитини на сім'ю - це багато чи мало? В сучасних українських реаліях така кількість дітей для "пересічної" сім'ї здається нездійсненним планом.

"У 1997 році сумарний коефіцієнт народжуваності дорівнював 1,3, в 2015 – 1,5, а зараз – 1,6", - повідомила "Апострофу" професор Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова.

За словами Лідії Ткаченко, в Європі ці показники близькі до українських.

"Зараз в Європі середня народжуваність 1,6 дитини на жінку, але там дуже великий діапазон залежно від країни. Наприклад, в Північній Європі – 1,8-1,9, а в Ірландії близько 2 дітей на одну жінку. - додає Ткаченко . - Правда Ірландія країна особлива: у них дуже розвинена релігійна складова, культурні традиції. У багатьох європейських країнах також спостерігається низька народжуваність. В основному, це країни Східної і Центральної Європи, а також Італія, Іспанія, Німеччина".

Проте вчені не можуть назвати німців чи італійців вимираючими націями.

"Справа в тому, що у них висока тривалість життя – близько 80 років, і для них це не дивний показник. А у нас, за рахунок того, що низька народжуваність, висока смертність та ще й коротка тривалість життя, виходить все дуже погано, - підкреслила Ткаченко. - Крім того, якщо в тій же Греції, Італії великий міграційний приплив з країн Північної Африки, то до нас ніхто не їде, а навпаки".

Що робити?

"Цифра у 28 мільйонів – це песимістичний прогноз. Що буде насправді, залежить від того, як реагуватиме населення. Якщо просто засмучуватися, то, напевно, це не сильно допоможе, - сказала Лідія Ткаченко. - Завжди існує можливість переломити якісь тенденції, просто для цього потрібна відповідна політика".

Яким же чином можна "переламати тенденції" та зробити 28 мільйонів нездійсненним прогнозом? Відповідні варіанти не раз пропонували нардепи. Наприклад, у стінах парламенту реєстрували законопроект №6239, який забирав у жінок право на аборт без медичних показань, але ініціатива не пройшла навіть профільний комітет. Також нардепи хотіли раніше відправляти на пенсію жінок з трьома дітьми, але й цей законопроект досі припадає пилом в архівах ВР.

Однак експерти в такі заходи не вірять, адже реальних чайлдфрі в Україні не так і багато, а відмова від дітонародження аргументується багато в чому економічними причинами.

"Свідома відмова від дітонародження критично не впливає на ці процеси. Дуже часто це віковий максималізм і відкладання народження дітей на більш пізні терміни. Це більше декларується, ніж є насправді", - запевняє Ткаченко.

Найбільш реальний механізм підвищення народжуваності в короткостроковій перспективі - це збільшення виплат при народженні дитини. Але існує небезпека, що неблагополучні батьки перетворять народження на "бізнес-план" для отримання виплат. Тим більше, що гроші на збільшення допомоги ще потрібно десь знайти в бюджеті.

Найбільш реальний механізм підвищення народжуваності в короткостроковій перспективі - це збільшення виплат при народженні дитини Фото: pixabay.com

Якщо розглядати довгострокову перспективу підвищення народжуваності, то тут необхідний цілий комплекс заходів на державному рівні.

"По-перше, людям з дітьми потрібні умови для комфортного життя, - сказав Павло Шевчук. - Наприклад, необхідні можливості часткової зайнятості, гнучкого графіка роботи для батьків. Дошкільні та шкільні навчальні заклади повинні надавати послуги для того, щоб дітей можна було залишити на більш тривалий час".

Крім того, експерти кажуть, що загальне економічне зростання в країні стане тим каталізатором, який дозволить збільшити чисельність українців.

"Це питання перспективи. Народити дитину це ж не чашку чаю випити. Людина, яка збирається народити дитину, повинна розраховувати на 20 років вперед. Якщо вона бачить якийсь оптимізм в країні, то приводитиме в світ дитину, - додає Шевчук. - Так, у США після Другої світової був класичний бебі-бум: роботи було багато, робочих рук мало, відповідно, батьки впевнено себе почували. Батькам стали видавати кредити на житло, і вони побачили, що економіка розвивається. У нас же сьогодні дають кілька тисяч на дитину, а завтра ти не знаєш, що робити і як заробити".

Але підвищення народжуваності - не єдиний механізм збереження нації.

"Нам потрібно боротися за тривалість життя, за інший спосіб життя, більш здоровий, більш здорові емоції", - запевняє Лідія Ткаченко.

Проте наріжним каменем збільшення тривалості життя є економіка.

"Якщо люди не можуть налагодити власну економіку, організувати власне життя, то зрозуміло, що у них будуть великі проблеми у всьому", - нарікає Ткаченко.

Все ж вчені радять критично ставитися до будь-яких прогнозів.

"Років 10 тому демографічний прогноз ООН стверджував, що до середини XXI століття населення України становитиме не більше 26 мільйонів. А за прогнозом Світового банку, до 2025 року населення України становитиме 37 мільйонів людей", - зазначає Ірина Прибиткова.

"Потрібно відучувати людей від думки, що у всіх бідах винні зовнішні чинники: Росія, або донори, які мало грошей виділяють. Потрібно розуміти, що відповідальність за наше життя лежить на нас самих", - резюмувала Лідія Ткаченко.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу