RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Донецький Кадиров: названо ще одного кандидата на місце ватажка ДНР

Ватажка так званої ДНР Олександра Захарченка, який може залишити пост за підсумками "виборів", може замінити екс-депутат ВР від "Партії регіонів" Олександр Бобков.

Про це у своєму блозі написав журналіст Денис Казанський.

"Бобков сам в своїх інтерв'ю не приховував, що з початку 2000-х щільно співпрацював з Росією, видавав в Україні на російські гроші пропагандистську літературу, за що був удостоєний російських нагород. З перших днів весни 2014-го він намагався очолити сепаратистів в Донбасі, проводив з ними спільні прес-конференції, висував ультиматуми "київському уряду", вимагав федералізації. У квітні бойовики "Оплоту" на чолі з Захарченком по команді Бобкова захопили будівлю Донецької міськради і зажадали, щоб Верховна рада прийняла законопроект Бобкова про "місцеві референдуми". Однак, після початку бойових дій, Бобков, як і інші регіонали, втратив контроль над збройними угрупованнями. Після початку війни він проживав то в Донецьку, то в Росії. В останні роки підтримує тісні контакти з російськими політиками", - саме так описує Бобкова блогер.

На думку журналіста, з недавнього часу Бобков є віце-президентом російського "Центру моделювання стратегічного розвитку". Президентом цього центру є довірена особа президента РФ Володимира Путіна, людина з орбіти Сечіна - Союнов Садиков.

На думку Казанського, незважаючи на те, що про Бобкова в пресі майже не згадують, його призначення на місце Захарченка цілком реальний варіант.

"Ті, хто приймають рішення по Донбасу, постійно з ним контактують і добре його знають, так що призначення Бобкова на місце Захарченка - цілком реальний варіант. У всякому разі, це куди більш вагома фігура, ніж якийсь нікчемний Пушилін Денис Володимирович", - пише в своєму блозі журналіст.

В якості ще одного аргументу на користь Бобкова, як можливого ватажка так званої ДНР блогер приводить схожу риторику президента Росії Володимира Путіна і самого Бобкова.

Так зовсім недавно Володимир Путін порівняв Донбас з Чечнею і сказав, що Україні варто було б тим же чином домовитися з ЛДНР, як колись Росія домовилася з чеченцями. Бобков не забув в своєму останньому інтерв'ю перефразувати російського лідера, вклавши в свої слова аналогічний сенс.

"Знайти спільний інтерес між Києвом і Донецьком цілком можливою Для цього об'єднання, Донбасу і Києву потрібно взяти в приклад затяжний конфлікт громадянської війни між Москвою і Грозним. Після десятиліття громадянської війни Чеченська республіка змогла об'єднатися в єдину державу з Москвою, залишивши осторонь емоції і особисті політичні амбіції"- сказав він.

У зв'язку з цим, Казанський впевнений, що призначення Бобкова не можна допустити.

"Допускати реалізації цього сценарію, зрозуміло, не можна. Не потрібно ілюзій. Бобков, як і будь-який інший претендент на роль ватажка "донецьких чеченців", є по суті ставлеником Росії, і виконувати буде вказівки з Москви. Ні про яке представлення інтересів народу Донбасу в даному випадку мова не йде", - пояснює свою позицію журналіст.

Детальніше про те, чому і коли можуть прибрати ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка, читайте в матеріалі "Апострофа": Над Захарченком сміються навіть прихильники ДНР: два сценарії уходу ватажка бойовиків.